DalKurd sadece bir futbol kulübü değildir?

Dalkurd sadece bir futbol kulübü değildir? Ali Fehmi Işık, Kürdistan ,Peşmerge

Adı ve logosu değişmiş DalKurd’da bizim kulübümüz değildir.

Dün haber sitelerinde “DalKurd isim ve logo değiştiriyor” başlığı ile geçen haberler haklı olarak Kürt taraftarların büyük çoğunluğunun tepkisine yol açtı. Çünkü aslında DalKurd sadece bir futbol kulübü değildir. DalKurd sadece futbol sever Kürtlerin bir araya geldiği kulüp olmadı hiçbir zaman. DalKurd Kürtler için bir sembol oldu, hiç futbolla alakası olmayan insanlar bile maçlarına gitti, gollerine sevindi, her lig atlayışta onur duydu. Kürtlerin büyük çoğunluğu siyasi farklılarını bir yana bırakarak DalKurd’un yanında oldu.

Kürtler olarak bunu yapmamızın nedeni de DalKurd’un sahibinin Kürt olması değildi. DalKurd’un Kürt adını alarak, Kürdistan sembolünü taşıyarak bizleri onurlandırmasıydı. Çünkü sömürgecilerin hala ismimize tahammül edemediğini hepimiz biliyoruz. Her Kürt dediğimizde yüz yıldır bizi bitiremediklerinin hüznünü hissediyorlar. Ne Ağrı’da ne Halepçe’de ne de Mahabad’ta bitmediğimiz geliyor akıllarına. Kürtler DalKurd’u bunun için seviyor. DalKurd Kürtlerin ben varım demesinin biçimlerinden biri.  İşte bunun için değişmesine karşıyız.

DalKurd yetkilileri yapılması tasarlanan değişikliğin nedeni yönünde hala net bir açıklama yapmış değil. Hatta kongrenin yapılacağı 23 Şubat’a kadar da resmi bir basın açıklaması yapılması karı alınmış. Net bilgilere sahip değiliz, ama hiçbir kulübün ortada hiçbir neden yokken isim ve logo değiştirmeyeceğini biliyoruz. İsim ve logonun bir takımın büyümesine engel olmadığını biliyoruz. Bu gün basında DalKurd’un bu değişiklik kararını Türkler ve Araplardan gelen rahatsızlığı gözeterek aldığı yönünde yorumlar yapıldı. Eğer mesele buysa bu bir çeşit teslimiyet kabul edilebilir. Çünkü Kürdistan bayrağından ve Kürtlerin adından rahatsız olan Araplar, Türkler ve hatta Kürtler bile var. Ama bu rahatsızlık var diye ülkemizin ismini, partilerimizin ismini veya çocuklarımızın ismini değiştirecek değiliz. Bir takım niye ismini değiştirsin.

O zaman diye biliriz ki isim değişikliğinin iki temel nedeni var. Birincisi; takımın Kürdistani kimliğinin silikleştirilmesi için Kürt düşmanı olan çevreler ve hatta Kürdistan Bayrağına düşman olan Kürtler hesaba katılarak çok politik bir tutum gösteriliyor. İkincisi; sırf maddi nedenlerle, kulübün Kürt kimliğini silikleştirilip maddi çıkarlar esas alınıyor. İster kurnazlık, ister ideolojik saikler, ister maddi çıkarlar, ister manipülasyon, ister cehalet fark etmez sonuç olarak hangi amaçla yapılarsa yapılsın bu değişiklikler DalKurd’un Kürtler nezdinde yenilgisi demektir. DalKurd yerine “Biratî” gibi sinik bir isme, kürt bayrağı yerine yeşil bir logaya evrilmek her halükarda yenilgidir. Kulübün yeni yönetiminin ne yapmak istediğini zaman gösterecek ama biz onu engelleyemedikten sonra zamana havale etmekde anlamsıdır.

Çok uzun yorum yapmaya gerek yok, sonuç olarak; DalKurd’u adı ve renkleri ile sahiplendik. DalKurd artık sadece kulüp yönetiminin takımı da değildir. Kürdistan’lı aydınlar, siyasetçiler, hatta Kürdistan Bölgesel Yönetiminin ilgili kurumları konuyu kamuoyu gündemine taşımalı ve kulüp yönetimi ile müzakere etmelidir. DalKurd’un bu değişikliği yapma nedeni ne olursa olsun bir parça teslimiyet demektir.

Kürt futbol severler, futbolu sevmediği halde DalKurd’u sevenler sosyal medyanın gücünü kullanmalı. Kendi takımımıza sahip çıkmalıyız.

Biz DalKurd’u adı ve renkleri ile kendimizin gördük. Adı ve renkleri olmayan bir DalKurd bizim için ölmüştür ve bizim DalKurd’umuz değildir.

Diğer Haberler