Serê Kaniyê’ye 150 Uygurlu aile yerleştirildi

Serê Kaniyê’ye 150 Uygurlu aile yerleştirildi

Rojava’da ki yerel kaynaklar Türkiye işgali altında bulunan Serê Kanîyê kentine 150 uygurlu ailenin yerleştirildiğini bildirdi. Siyasi gözlemciler bunun demografinin değiştirilmesi amacı ile yapıldığı görüşünde ise hem fikir.

 Türkiye’nin 9 Ekim 2019 tarihinde işgal ettiği Rojava’nın Sere Kanîye kentindeki halkın büyük çoğunluğu yerlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Barış Pınarı aldı altında yapılan operasyon sonrası Serê Kanîyê halkının büyük çoğunluğu Haseki ve Güney Kürdistan’a göç etmişti. Aileler Serê Kanîyê halkının terk etmek zorunda kaldığı evlere yerleştiriliyor.

Şehri ele geçiren Suriye Milli Ordusu (SMO) güçleri evlere ve eşyalara el koymuş birçok SMO üyesinin ailesi evlere yerleştirilmişti.  Geçtiğimiz sonbaharda ise Irak’ıl DAİŞ ailelerinin Sere Kaniye’ye getirilmişti. Şimdi de Türkiye’de bulunan Uygurlu aileler yerleştiriliyor. Böylelikle Kürt şehri olan Serê Kaniyê’de Kürt’ler azınlık durumuna düşmüş oldu.
Türkiye’de 50 bin Uygurlu bulunuyor. Türkiye’nin bu aileleri daha öncede Kuzey Kürdistan’ın bazı şehirlerine yerleştirdiği haberleri geçmişti. Rojava’ya gönderilen Uygurluların sayısının artması bekleniyor.

Diğer Haberler