Süleymaniye merkezli medya ve Sebah gazetesinin Kürdistan’da ki sınır kapılarına ilişkin haberini Ali Evnî yorumladı

Süleymaniye merkezli medya ve Sebah gazetesinin Kürdistan'da ki sınır kapılarına ilişkin haberini Ali Evnî yorumladı

Süleymaniye’de  merkezli medya ve Irak’a bağlı Sebah gazetesinde bugün yayınlanan bir habere göre, Bağdat Kürdistan Bölgesi’ne ait sınır kapılarına el koymak istiyor haberini paylaştılar.

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Merkez Komite Üyesi Elî Ewnî yaptığı açıklamada, kimsenin zor kullanarak Kürdistan Bölgesi’nin sınır kapılarını kontrol edemeyeceğini belirtti.

 Elî Ewnî, Irak Hükümeti’nin Kürdistan Bölgesi’ne güç gönderme gibi bir niyetinin olmadığını fakat işgalci devletlere bağlı bazı kesimler ile silahlı milislerin böylesi bir rüya görmüş olabileceklerini dile getirdi.

Elî Ewnî açıklamasında şunları söyledi: “Kendi ülke menfaatlerini düşünen bir hükümet böylesi bir hataya düşmez. Çünkü daha önceki hükümetler de benzer hatalara düştüler ve tarihin çöp sepetine atıldılar. Zaten şunu iyi bilmelidirler ki Kürt sorunu şiddet ve sertlikle çözülemez. Bu ve benzer gündemleri ısıtıp ısıtıp yeniden gündeme sürenler Irak’ın huzur ve istikrara kavuşmasını istemiyorlar.”

Elî Ewnî açıklamasının devamında, Kürdistan Bölgesi’nin anayasal ve hukuksal bir yapıda ve sahipsiz olmadığını, statüsüne güvendiği için Bağdat ile Erbil arasında yürütülen görüşmelere BM’nin gözlemci olarak katılmasını talep ettiğini ifade etti.

Süleymaniye kentinin ayrı bir federal yapıya geçmesi ve Bağdat’a teslim edilmesi konusuna da değinen Elî Ewnî, böyle bir yaklaşımın Kerkük örneğinde de görüldüğü gibi çok büyük bir hata olacağını, Kerkük’ün Bağdat’a teslim edilmesinden sonra her geçen gün durumunun daha da kötüleştiğini söyledi.

Sınır kapılarının kapatılması haberlerine ilişkin, Hacî Omeran ve îbrahîm Xelîl sınır kapılarının Irak yasalarına göre çalıştığına dikkat çeken Elî Ewnî açıklamasının sonunda şunlara vurgu yaptı: “Sınır kapıları Irak Hükümeti’nin gözetimi altında ve hiç bir sorun yok. Bu nedenle hiç kimse bu sınır kapılarını zor yoluyla ele geçiremez. Bazı kesimler sınır kapılarında gümrük vermek istemiyorlar. Bu nedenle Başmax, Perwîzxan ve Besra Sınır Kapılarına giderek mallarını kaçak geçiriyorlar. Eğer sınır kapılarına el konulmak isteniyorsa öncelikle kaçakçılığın sürekli olarak yapıldığı bu kapılara el koymalı ve kontrol etmeliler.”

Diğer Haberler