Kürdistan’a karşı Süleymaniye merkezli komplo Irak’ın resmi gazetesinde yer aldı

Irak’ın resmi gazetesi “Al Sabah” YNK'li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Irak 2021 bütçe yasa tasarısının onaylanması için yapılan görüşmelerde Süleymaniye’nin doğrudan Bağdat’a bağlanması için bazı girişimlerin olduğunu bugünkü manşetine taşıdı. Kürt gözlemciler ise, bu girişimi Süleymaniye’nin Bağdat’a “satılması” ve Kürdistan Bölgesi'nin federal sisteminin yıkılması için yürütülen bir planın parçası olarak yorumlanıyor. 16 Ekim 2017 tarihinde Kerkük’ün Bağdat ve Haşdi Şabi milislerine teslim edilmesi ardından, Süleymeniye’nin “ayrı bir vilayet” olma adı altında Kürdistan Bölgesi’nden ayrılarak Bağdat’a bağlanmasına ilişkin girişimlerine bir yenisi eklendi. Irak’ın resmi gazetesi Al Sabah, Süleymaniye İl Meclisi YNK’li üyesi Rêkewt Zekî’nin bu konudaki görüşlerini manşetine taşıdı. Rêkewt Zekî Irak resmi gazetesine yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetlerinin petrol dosyasında bir anlaşmaya varamaması halinde, 2021 Irak bütçe yasasının temsilcilerine tanıdığı yasal hak çerçevesinde, doğrudan Süleymaniye ve Bağdat arasında görüşmeleri gerçekleştirebileceğini söyledi. YNK’li Zekî, geçmişteki yasaların Süleymaniye ve Bağdat arasında doğrudan görüşme yapılmasına izin vermediği için bu müzakerelerin gerçekleşmediğini sözlerine ekledi. Süleymaniye İl Meclisi'nin YNK’li Üyesi, yeni yasa ile birlikte Süleymaniye’nin petrol gelirlerini Bağdat’a doğrudan teslim edebileceklerini ve bütçelerini Kürdistan Bölgesi hükümeti olmaksızın Irak hükümetinden alabileceklerini belirtti. Ancak Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkililerinin açıklamasına göre, Süleymaniye idaresi şimdiye kadar petrol ve diğer gelirlerin tümünü hükümet hazinesine teslim etmiş değil. YNK’li yetkilinin Irak resmi gazetesine yaptığı bu açıklama Kürdistan Bölgesi’nde tepkiyle karşılandı. Bazı siyasi gözlemciler bu girişimleri Süleymaniye’nin Bağdat’a satılması için yapılmış yeni bir plan ve Kürdistan Bölgesi’nin federal statüsünün yıkılması için 2017’de yenilgiye uğratılan kirli planın bir devamı olarak yorumluyor.

Irak’ın resmi gazetesi “Al Sabah” YNK’li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Irak 2021 bütçe yasa tasarısının onaylanması için yapılan görüşmelerde Süleymaniye’nin doğrudan Bağdat’a bağlanması için bazı girişimlerin olduğunu bugünkü manşetine taşıdı. Kürt gözlemciler ise, bu girişimi Süleymaniye’nin Bağdat’a “satılması” ve Kürdistan Bölgesi’nin federal sisteminin yıkılması için yürütülen bir planın parçası olarak yorumlanıyor.

16 Ekim 2017 tarihinde Kerkük’ün Bağdat ve Haşdi Şabi milislerine teslim edilmesi ardından, Süleymeniye’nin “ayrı bir vilayet” olma adı altında Kürdistan Bölgesi’nden ayrılarak Bağdat’a bağlanmasına ilişkin girişimlerine bir yenisi eklendi.  Irak’ın resmi gazetesi Al Sabah, Süleymaniye İl Meclisi YNK’li üyesi Rêkewt Zekî’nin bu konudaki görüşlerini manşetine taşıdı.

Rêkewt Zekî Irak resmi gazetesine yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetlerinin petrol dosyasında bir anlaşmaya varamaması halinde, 2021 Irak bütçe yasasının temsilcilerine tanıdığı yasal hak çerçevesinde, doğrudan Süleymaniye ve Bağdat arasında görüşmeleri gerçekleştirebileceğini söyledi.  YNK’li Zekî, geçmişteki yasaların Süleymaniye ve Bağdat arasında doğrudan görüşme yapılmasına izin vermediği için bu müzakerelerin gerçekleşmediğini sözlerine ekledi.

Süleymaniye İl Meclisi’nin YNK’li Üyesi, yeni yasa ile birlikte Süleymaniye’nin petrol gelirlerini Bağdat’a doğrudan teslim edebileceklerini ve bütçelerini Kürdistan Bölgesi hükümeti olmaksızın Irak hükümetinden alabileceklerini belirtti.

Ancak Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkililerinin açıklamasına göre, Süleymaniye idaresi şimdiye kadar petrol ve diğer gelirlerin tümünü hükümet hazinesine  teslim etmiş değil.

YNK’li yetkilinin Irak resmi gazetesine yaptığı bu açıklama Kürdistan Bölgesi’nde tepkiyle karşılandı. Bazı siyasi gözlemciler bu girişimleri Süleymaniye’nin Bağdat’a satılması için yapılmış yeni bir plan ve Kürdistan Bölgesi’nin federal statüsünün yıkılması için 2017’de yenilgiye uğratılan kirli planın bir devamı olarak yorumluyor.

Diğer Haberler