Mazlum Abdi’den Rojava’da ki birlik görüşmelermelerine ilişkin açıklama

Mazlum Abdi'den Rojava'da ki birlik görüşmelermelerine ilişkin açıklama

 Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Rojava’da Kürtler arasındaki diyaloğun barışla sonuçlanmasını amaçladıklarını söyledi.

Mazlum Abdi, Rojava’da Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında devam eden  görüşmelere ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki günlerde yeni bir aşama ile birlik için bir araya gelmek üzere yeni adımın hazırlıklarını yapmak herkesin görevidir” dedi.

ENKS ile PYNK arasındaki diyaloğun barışla sonuçlanmasının kendileri için amaç olduğunu belirten Abdi, elde ettikleri kazanımların önemli olduğunu ve halkın çıkarlarını koruduğunu ifade etti.

Rojava’daki görüşmeler

Rojava’da, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) başını çektiği 25 partinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), 16 Haziran 2020’de ortak bir açıklama ile 5 konuda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Taraflar arasındaki anlaşma, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı General Mazlum Kobani ile ABD’nin Uluslararası Koalisyon’daki Danışmanı William Robak sponsorluğunda gerçekleşen görüşmelerin sonucunda sağlandı.

Ortak açıklama da, 2014’te Başkan Mesud Barzani’nin desteğiyle ENKS ile TEV-DEM arasında yapılan Duhok Anlaşması maddelerinin Rojava’da iki taraf arasında birinci aşaması tamamlanan Kürt Ulusal Birliği müzakerelerinin temeli olarak kabul edildiği belirtildi.

Ayrıca, “2014 Duhok Anlaşması’nın (Yönetim, Ortaklık, Güvenlik ve Savunma) maddelerini her iki heyet arasındaki görüşmelerin temeli olarak kabul etmiştir” denildi.

Açıklamada her iki taraf adına Kürt birliği ve ortaklığına vurgu yapılırken, varılan anlaşma için, “Daha büyük bir anlaşma ile tüm Suriye halkları ve Kürt halkının menfaatlerini koruyacak pratik ortaklığın tarihi adımı olmuştur” nitelemesinde bulunuldu.

Taraflar siyasi meselelerin ele alındığı ilk tur görüşmelerinin ardından Ağustos 2020’de ikici tur görüşmelerine başladı.

Rojava’da oluşturulması kararlaştırılan Ortak Karar Mekanizması’ndaki üyelerin yüzde 40’ının PYNK, yüzden 40’ının ENKS’den ve yüzden 20’sinin de diğer partilerden oluşrutulması konusunda görüş birliğine varılmıştı.

Diğer Haberler