Dr. İbrahim Malazade: Bağdat ile sorunların çözümünden önce Kürt partileri kendi aralarında sorunlarını çözmeleri gerekiyor

Dr. İbrahim Malazade: Bağdat ile sorunların çözümünden önce Kürt partileri kendi aralarında sorunlarını çözmeleri gerekiyor

Soran Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Dr. İbrahim Malazade Bağdat ve Erbil arasındaki sorunları değerlendirdi. Malazede meselesinin bir Irak ve Kürdistan sorunu olmadığını meselenin iran olduğunun altını çizdi.  Irak’ta İran’ın destek verdiği Şii Arapların Kürdistan Bölgesi dahil bütün Irak’ı kendi kontrolüne almak istediklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki bütçe sorunu önce günlerle başladı sonra haftalar aylar derken bu kriz yıllardır sürüyor. Irak’taki Şii Araplar, Irak’ta yönetimin tamamen kendi kontrolüne geçmesini istiyorlar. Bunlar Kürdistan Bölgesi’ni de ele geçirmek istiyorlar. Bundan dolayıdır ki Kürdistan Bölgesi’ne verilmesi gereken bütün bütçe ve petrol payını keserek ilk önce ekonomik olarak Kürdistan’ı boğma çabasındalar. Şunu da kabul etmemiz gerekiyor ki son 3-4 yıldır Kürtler, Irak’a karşı güçsüz. Şii Araplar da bundan faydalanmak istiyorlar, ekonomik olarak Kürdistan Bölgesi’ne baskı uyguluyorlar. Bütçe meselesi bundan dolayı hallolmuyor. Çünkü Irak, Kürtlere karşı güçlendiği zaman istekleri de her zaman fazla olmuştur. Güçsüz olduğunda istekleri az olmuştur.”

Irak merkezi hükümetine karşı Kürtlerin birlik olması gerektiğini belirten Dr. İbrahim Malazade şu değerlendirmede bulundu:

“Eğer Irak’a karşı Kürtler kendi aralarında birlik oluştururlarsa Şii Araplar bu kadar baskı yapamazlar. Bağdat ile sorunların çözümünden önce Kürt partileri kendi aralarında sorunlarını çözmeleri gerekiyor. Kürtler birlik olmadıkları sürece güçlü olamazlar ve Irak’tan bütçe alamazlar. Bağdat’a karşı Kürt birliği şart. Araplar Kürtlerin kendi aralarındaki ihtilaftan faydalanıyorlar. Kürdistan Bölgesi’nin güçlenmesini istemiyorlar. Bunun için Kürdistan Bölgesi hükümeti iki meseleye acil olarak çözüm bulması gerekiyor. Birincisi kendi iç sorunu olan ekonomik meselelerde şeffaf olunmalı, olup bitenden halkın haber olması,  ikincisi ise yine kendi içinde Kürtlerin birlik olması. Eğer bu iki sorun hallolursa Bağdat’ta karşı da güçlü olur ve şartlarını parlamentoya kabul ettirir.”

Diğer Haberler