Îdrîs Barzani ölümünün 34’üncü yıldönümünde anılıyor

Îdrîs Barzani ölümünün 34'üncü yıldönümünde anılıyor

 Kürdistan haklarını elde etme mücadelesinin tarihine adını altın harflerle yazdıran Îdrîs Mistefa Barzani, vefatının 34’üncü yıldönümünde anılıyor.

Îdrîs Barzani, 1944 yılının Mart ayında Barzan bölgesinde Kürt lider Mela Mistefa Barzani’nin en büyük oğlu olarak dünyaya geldi. 2 yaşındayken babası ile birlikte, Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nin kuruluşu için Doğu Kürdistan’a geçti.

1947’de Mahabad’da Kürdistan Cumhuriyeti’nin yıkıldığı dönem hünez 3 yaşında olan Îdrîs Barzani, ailesiyle birlikte dönemin Irak rejimi tarafından ülkenin güneyine sürgün edilerek zorunlu kamplara yerleştirildi.

Bağdat’ta eğitimine başlayan Îdrîs Barzani, Mela Mistefa Barzani’nin dönüşüyle 1958 yılında Güney Kürdistan’a geri döndü.

1961’de başlatılan Eylül Devrimi’nin etkili isimlerinden olan Îdrîs Barzani özellikle Hindiren Savaşı’nda oynadığı rol ile adını duyurdu. İdria Barzani Güney Kürdistan’daki partiler arasında Kürdistani cephenin oluşturulması için harcadığı çabalar ile her daim büyük takdir topladı.

Îdrîs Barzani, Kürt liderliğinin Baas rejimiyle anlaşmasıyla devrimin tamamlanması sonrasında da Kürt birliği için ciddi çabalar sarf etti. Ancak partiler içi sorunlar nedeniyle başarıya ulaşamadı.

Diğer Haberler