Sömürgeciler her yerde aynı: Irak Eğitim Bakanlığı Kerkük’te Kürtçe eğitimi 12’inci sınıfların müfredatından çıkardı

Sömürgeciler her yerde aynı: Irak Eğitim Bakanı Kerkük'te Kürtçe eğitimi 12'inci sınıfların müfredatından çıkardı

Irak Eğitim Bakanlığı’nın, Kerkük Kürtçe Eğitim Müdürlüğü’nün bilgisi dışında lise son sınıf müfredatından Kürtçe dersini çıkartması, Kürt öğretmen ve öğrencilerin tepkisini çekti.

K24’e konuşan Kerküklü Kürt öğretmen Miryem Reşid, “Kürtçe bölümü öğretmenleri olarak bu karara tepki gösteriyoruz. 12’nci sınıfı bitiren öğrencilerin büyük çoğunluğu, Kürtçe bölümünü tercih ediyor. Anadillerini severek tercih ediyorlar” dedi.

Evin Mewcud isimli öğrenci, “Kürtçe müfredattan çıkarılamaz çünkü bir anadildir” derken, Habibe Ahmed isimli öğrenci ise, “Bu Kürtlere karşı yapılmış büyük bir zulüm ve düşmanlıktır. Eğitim Müdürlüğü’nün bu kararı kabul etmemesini umuyoruz” diye konuştu.

Coronavirüs salgını nedeniyle Kerkük’teki okullarda haftada bir gün eğitim veriliyor. Arapça ve Türkmence dersler yarı yarıya azaltılırken, Kürtçe dersi ise öğrenci ve öğretmenlerin rızası dışında tamamen kaldırıldı.

Kerküklü öğretmen ve öğrenciler, her yıl Arap ve Türkmen öğrencilerden daha yüksek puanlar alan Kürt öğrencilerin önünün kesilmeye çalışıldığını belirtiyor.

Kerkük Kürtçe Eğitim Müdürü Şerzad Reşid Kake, “Ben bu kararı Kürtçe eğitime karşı engel çıkarma olarak görüyorum. Kerküklülere, Kürtçe eğitimin sorunlu olduğunu ve sorunun çözülemeyeceğini göstermeye çalışıyorlar. Kürtçe eğitim, bu kentteki ulusal düşünceyi koruyan tek olgudur. Kürdistan Bölgesi Eğitim Bakanı’nın ciddi bir tavır koymasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kerkük’te Kürtçe eğitim veren 500 okul ve kreş bulunuyor. Bu okullarda 100 binden fazla öğrenci eğitim görüyor, yaklaşık 8 bin öğretmen ve memur da çalışıyor.

Diğer Haberler