Mela Bextiyar: Kerkük’ün referandum nedenile kaybedildiğini iddia eden her siyasi taraf Şii ve Sünni Arapların Kerkük işgalini meşrulaştırır

Mela Bextiyar: Kerkük’ün referandum nedenile kaybedildiğini iddia eden her siyasi taraf Şii ve Sünni Arapların Kerkük işgalini meşrulaştırır YNK;PUK; Barzani, Lahor Cengi,

YNK Siyasi Yüksek Kurulu üyesi Mela Bextiyar, Kerkük’ün bağımsızlık referandumu sonrası değil daha öncesinde kaybedildiğini söyledi.

 Kürdistan Yurtseverler Birliği(YNK) Siyasi Yüksek Kurulu üyesi Mela Bextiyar, Kerküklü bir grup genç ile bir araya geldi.

Mela Bextiyar, Kerkük’te yaşananların Irak hükümetinin 140’ıncı maddeyi hayata geçirmemesinden kaynaklandığına işaret ederek, “Eğer Irak hükümeti 140’ıncı maddeyi hayata geçirseydi 16 Ekim olayları yaşanmazdı, belki referanduma da gidilmezdi” değerlendirmesinde bulundu.

“Referandum 16 Ekim olaylarına yol Kerkük ve diğer Kürdistani bölgeler işgal edildi açtı fikri doğru değil” diyen Mela Bextiyar, “Irak hükümeti 140’ıncı maddeyi neden 16 Ekim’den önce hayata geçirmedi? Neden o dönem Kerkük’te ne kadar Kürt, Arap, Türkmen yaşadığına dair sayım yapmadı?  Neden işgal edilmiş toprakları Kürtlere vermedi? Neden Kürtler yönetimde daha az yer alıyor?” sordu.

Kerkük Valisi Dr. Necmedîn Kerîm’in vefatını değerlendiren YNK’li Mela Bextiyar, “Dr. Necmedîn Kerkük valisi olmazdan önce Kürtler Kerkük yönetiminde çok az sayıda görev alıyordu. Daha az Kerkük’te hizmet vardı” yorumunda bulundu.

16 Ekim olaylarına referandumun yola açtığı düşüncesini reddeden Mela Bextiyar sözlerini şöyle tamamladı: “Kerkük’ün referandum sonrası 16 Ekim olayları nedenile kaybedildiğini ve artık 140’ıncı maddenin uygulanamayacağını iddia eden her siyasi taraf Şii ve Sünni Arapların Kerkük işgalini meşrulaştırır.”

Diğer Haberler