BM Özel Temsilcisi: Şengal Anlaşması uygulanmalı

BM Özel Temsilcisi: Şengal Anlaşması uygulanmalı

Dün Şengal’i ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, temaslarının ardından açıklamalarda bulundu.

Jeanine Hennis-Plasschaert, yaptığı açıklamada, Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi hükümeti arasında imzalanan Şengal Anlaşması’ndaki maddelerin uygulanmasını istedi.

Anlaşmadaki maddelerin ve güvenlik önlemlerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Hennis-Plasschaert, kentin yeniden inşası ve mültecilerin geri dönüşü için bunun önemli olduğunu vurguladı.

Şengal Anlaşması’na övgüde bulunan Hennis-Plasschaert, “Aktif bir yönetim, birleşik bir yönetim ve güvenliğin sağlanması her türlü ilerlemenin anahtarıdır. Şu ana kadar elde edilen şeyler yaşam koşullarının iyileştirilmesi için iyi bir yol olabilir. Bu yüzden tüm taraflar birlikte ve ortak çalışmalıdır” dedi.

Şengal Anlaşması, 9 Ekim’de Bağdat ile Erbil arasında imzalanmıştı.

Anlaşmaya göre, Şengal’de idari ve güvenlik alanlarında yeniden yapılandırmaya gidilecek.

Güvenliğin sağlanması ise Şengal polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyon şeklinde yürütülecek.

Anlaşma, yasal olmayan tüm silahlı yapıların Şengal dışına çıkarılmasını da öngörüyor.

Diğer Haberler