12 yaşındaki Amude’li Berfin’i ailesi geri alabilecek mi?

12 yaşındaki Amude'li Berfin'i ailesi geri alabilecek mi?

Henüz 12 yaşında “askere” alınan Berfin Omeri’nin ailesi, çocuklarının geri verilmesi için Çocukları Koruma Ofisi’ne başvuruda bulundu. Berfin’in annesi ise, yetkililerden kızını geri göndermesini istedi.

Rojava’nın Amude kentin ikamet eden 2008 doğumlu Berfin Omeri, 17 Ekim 2020 günü evinden ayrıldıktan sonra bir daha geri dönmedi. Ailesi, bir süre sonra kızlarının Rojava’da faaliyet yürüten gençlik yapılanmalarından birine giderek silah altına alındığını öğrendi. Ailesinin aktardığına göre, bu gençlik yapılanmasının çocukları askere alma şartı ise, “ailesinden kopması”.

Rûdaw’a konuşan anne Mahin Ahmed, “Saat öğlen 13:00 sıralarında telefonla birileri ile konuştuktan sonra evden çıktı. Kendisi ile hiçbir şey götürmedi. İki gün sonra kentteki gençlik merkezine gittik, orada olmadığını söylediler. İki gün sonra Haseke’deki gençlik merkezine  gittik, ilkin ‘burada değil’ dediler, daha sonra orada olduğunu ve eğitime alındığını söylediler. Babası peşinden gitti, kızımın telefonunu ona verdiler, eli boş döndü” dedi.

Aile, daha sonra kızlarının geri verilmesi için Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından kurulan Çocukları Koruma Ofisi Haseke Şubesi’ne başvuruda bulundu.

Rûdaw’a konuşan Çocukları Koruma Ofisi Haseke Şubesi Eş Başkanı Halid Cebir, çocukları kaybolan ailelerden aldıkları tüm şikayetleri Kuzey Doğu Suriye Hükumeti yetkililerine ilettiklerini, hükumetin de bu konuda DSG ile birlikte çalıştığını söyledi.

Çocukları Koruma Ofisi verilerine göre 2020 yılı nda çocuklarının bu şekilde alındığını ileri süren 86 başvuru yapıldı. Yapılan çalışmaların ardından 12 çocuk ailelerine geri iade edildi.

Diğer Haberler