Şêx Şamo: Irak hükümetinden daha güçlü bir irade şengal Anlaşması’nı engelliyor

Şêx Şamo: Irak hükümetinden daha güçlü bir irade şengal Anlaşması’nı engelliyor

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Ezdî İşleri Danışmanı Şêx Şamo, Irak hükümetinden daha etkili bir gücün  Erbil-Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın engellemek için bir ajandaya sahip olduğunu söyledi.

9 Ekim 2020 tarihinde Erbil ile Bağdat arasında Şengal’de hayatın normale dönmesi, meşru olmayan güçleri ve göçmenlerin evlerine dönmesi gibi maddelerin içerdiği bir anlaşma imzalandı. Anlaşmanın imzalanması üzerinden geçen yaklaşık 4 aylık süreye rağmen anlaşmanın maddeleri henüz hayat bulmuş değil.

BasNews’e konuşan Kürdistan Bölgesi Hükümeti Ezdî İşleri Danışmanı Şêx Şamo, Irak hükümeti ve Başbakan Kazımi’nin Şengal Anlaşması’nın hayat bulması için karalı olduklarını ancak bunu başaramadıklarını söyledi. Şêx Şamo, “ Bu durum da Irak hükümetinden daha güçlü bir irade ve tarafın Şengal Anlaşması’nı engellemek için bir ajandaya sahip olduklarını gösteriyor” dedi.

Şêx Şamo, Şengal Anlaşması sonrası bölgeden çıkması gereken Haşdi Şabi ve PKK güçlerinin Şengal’deki güçlerini arttırdığını sözlerine ekledi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Ezdî İşleri Danışmanı’na göre şimdiye kadar Şengal Anlaşması, Şengal halkının isteği doğrulturunda hayata geçirilmediğini belirterek, “Bazı uygulamalar Şengal’i bölgenin asıl halkından arındırmak istiyorlar” ifadesini kullandı.

Diğer Haberler