PAK: Tüm Kürt aileleri Kürtçe seçmeli Ders hakkını kullanmada duyarlı olmalıdırlar

Tüm Kürt aileleri Kürtçe seçmeli Ders hakkını kullanmada duyarlı olmalıdırlar

 Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da ortaokul ve liselerde seçmeli ders tercih döneminin başlaması nedeniyle ailelere çocuklarının Kürtçe Dil Dersi’ni tercih etmeleri için çağrıda bulundu.

PAK açıklamasında, Kürt çocuklarının Kurmancî ve Zazakî dersi almasını sağlamak için 22 Ocak’a kadar okul idaresine başvuruda bulunması gerektiğine dikkat çekti.

PAK’ın konuyla ilgili yazılı açıklaması şu şekilde:

“Kürtçe (Kurmanci, Kirmanckî/Zazakî) ana dille eğitim hakkı Kürt milletinin en temel, meşru hakkıdır. Türkiye Devleti 97 yıldır Kürtçe ana dille eğitim hakkını tanımamakta, Kürtçenin bir resmi dil olmasını kabul etmemektedir. Kürtçe Anayasa ve tüm yasalarda hala yasaklı bir dildir.

Ama Türkiye eğitim sisteminde 9 yıldır, Kürt’e seçmeli ders hakkı mevcuttur.

Kuzey Kürdistan ve Türkiye’deki tüm okullarda, 5,6,7 ve 8. sınıftaki tüm öğrenciler için Kürtçe seçmeli ders hakkı var. Seçmeli derslere başvurular başladı ve 22 Ocak 2021 günü başvurular son bulacak. Ailelerin en geç 21 Ocak 2021 günü seçmeli Kürtçe dersi için başvurmaları gerekmektedir.

PAK olarak Kürt Dil Platformu’nun (PZK) yapmış olduğu çağrıyı destekliyor ve tüm Kürt anne, baba ve aileleri, çocuklarını Yaşayan Diller ve Lehçeler Bölümü’nde Kürtçe (Kurmancî û Kirmanckî/Zazakî) Seçmeli Ders’e kaydetmeye çağırıyoruz.

Tüm Kürt aileleri Kürtçe seçmeli Ders hakkını kullanmada duyarlı olmalıdırlar diyoruz. Bu hakkı kullanmak aynı zamanda milli bir görev olarak da benimsenmelidir.

Çocuklar, geleceğimizdirler. Kürt çocuklarının kendi ana dillerini öğrenmeleri için önümüze çıkacak her fırsatı değerlendirelim. Kürtçeyi öğrenerek büyüyen çocuklar, Kürt milletinin geleceğini örmede de temel taşları örmeye başlayacaklardır.

Kürtçe ana dille eğitim ve Kürtçenin bir resmi dil olarak kabulü ve bu hakların Anayasal ve yasal güvencelere kavuşturulması mücadelemizi yürütürken, Kürtçe seçmeli Ders hakkımızı kullanmayı da bu mücadeleye önemli bir katkı olarak benimsemeliyiz.”

07.01.2021

PAK Basın ve İletişim Bürosu

Diğer Haberler