CNK: Artuklu Belediye Başkanı Kürtlerden özür dilemeli

CNK: Artuklu Belediye Başkanı Kürtlerden özür dilemeli

 Kürdistan Ulusal Gençliği (CNK) Mardin Artuklu Belediyesi’nin Kürt köylerinin isimlerinin değitirilmesi hakkında açıklama yayınlayarak söz konusu durumu kınadı.

CNK’nin açıklamasında,”Artuklu Belediye Başkanı’nı Kürtlerden özür dilemeye değiştirilen tabelaların eski haline getirmeye çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Kürdistan Ulusal Gençliği (CNK)’nin açıklaması şu şekilde:

“Aziz Kürdistanlılar,

Türkiye’nin Kuzey Kürdistan’a gönderdiği işgal valilerinin Kürtlerin varlığını, Kürtçe’yi ortadan kaldırma girişimleri tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuzey Kürdistan’a atadığı valilerin kolluk kuvvetlerinin Kürtçe konuşanlara kestiği para cezalarını, Kürtçe konuşan Kürt halkının değerli neferlerine zindanlarda yaptıkları işkenceleri görerek büyüdük. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana Kürtleri inkâr ve imha amaçlı hazırlanan Şark Islahat Raporları çerçevesinde Kürtleri ve Kürtçe’yi yok sayma inkâr eylemleri devam etmektedir. En son Mardin’in Artuklu Belediyesi başkanlığının Kürtçe yazılmış köy tabelalarında Kürtçe harfleri kaldırmak ve köy isimlerinin değiştirmesi bardağı taşıran son damla olmuştur.

Nitekim, Kürt halkından oy devşirmek amacıyla, TRT Kurdi’yi kurduğunu, Mardin, Bingöl, Dersim Muş üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerini açtığını dile getiren AKP hükümeti, TRT Kurdi’yi siyasi propaganda aracı, Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olan öğretmenleri tayin etmeyerek Kürtçe’yi sadece seçim malzemesi haline getirdiği artık aşikardır. Kürtler binyıllardır kendi vatanları Kürdistan’da anadilleri Kürtçe ile konuşmuş bu dil ile sayısız ve çok değerli yazılı ve sözlü eserler bırakmış coğrafyalarına Kürtçe isimler vermişlerdir. Kürtlerin dilini, coğrafyasını değiştirme, inkâr etme çabalarına katılan Artuklu Belediyesi’ne şüphesiz sömürgeci zihniyetin zuhur etmesidir.

Kürdistan Ulusal Gençliği olarak Artuklu Belediyesi’nin Kürtçe’ye yönelik çirkin saldırısını tüm Kürdistan halkına yapılan bir saldırı olarak değerlendiriyor ve bu saldırıyı kınıyor, Artuklu Belediye Başkanı’nı Kürtlerden özür dilemeye değiştirilen tabelaların eski haline getirmeye çağırıyoruz. Bu vesile ile bin yıllardır dilini her türlü asimilasyon ve inkara karşı koruyan aziz Kürt halkını, Kürtçe’ye gönül veren Kürtçe öğretmenleri ve aktivistleri, Kürtçe çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarını, yayınevlerini minnettar olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyor tüm Kürt halkını Kürtçe konuşma, okuma ve yazmada ısrarcı olmaya davet ediyoruz.“

Diğer Haberler