Şengal’in Werdiye köyünde 5 bin dönüm toprak Arap işgali altında

Şengal'in Werdiye köyünde 5 bin dönüm toprak Arap işgali altında

 Şengal’e bağlı Werdiye Köyü Muhtarı Xidida Husên yaptığı açıklamada, Ezdilere ait 5 bin dönümlük ekim arazisinin ellerinden alındığını, Araplar tarafından ekildiğini ve Ezdi Kürtlere ait köy isimlerini de değiştirdiklerini belirtti.

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Xidida Husên şunları söyledi: “Bizim köyümüzün eski ismi Bilî Kevir’dı. Ama şimdi Araplar köyümüzün ismini değiştirerek Em Resif yaptılar. Irak diktatörlük rejimi döneminde burası bizim köyümüzdü. Şimdi Araplaştırılmış durumda. 1975 yılında köye Araplar yerleştirilmeye başlandı fakat diktatör rejimin yıkılması sonrası biz köyümüze giderek ekim yapmaya başladık. 2003 yılından sonra köyümüze yerleşmek için Irak hükümetlerinden resmi taleplerde bulunduk. 2014 yılında Şengal işgal edildikten sonra Araplar yeniden dönmeye başladılar. Topraklarımıza ilişkin problemler var ve Araplardan dolayı gidip topraklarımızı ekemiyoruz. Üstelik şu an Araplar bizim topraklarımızı ekmeye başladılar.”

Arapların köylerine dönmelerine müsade etmediklerine dikkat çeken Husên açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Araplar köyümüze dönmemize müsade etmiyorlar. Yaklaşık 5 bin dönümlük ekim arazimiz şu an Araplar tarafından ekiliyor. Bununla birlikte köyümüzün ismini de değiştirdiler. Köyümüze dönmek için çok talepte bulunduk ama bize olumlu dönüş yapılmadı. Burada bulunan Araplar kendi topraklarımızı ekmemize müsade etmiyorlar.”

Bölgedeki demografik değişikliğe de değinen Werdiye Köy muhtarı açıklamasının sonunda şunları söyledi: “Ezdilerin bu köyü 1975 yılında Araplaştırıldı ve buraya Araplar yerleştirildi. Şimdi de aynı bölgeye Arap aileler dönüyor ve bu köylere tekrardan yerleşiyorlar.”

Diğer Haberler