Bu gün Şerafettin Elçi’nin vefatının 8’inci yıl dönümü

Bu gün Şerafettin Elçi'nin vefatının 8'inci yıl dönümü

Kürt siyasetçi, Eski Devlet Bakanı ve Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı Şerafettin Elçi, ölümünün 8. yıldönümünde anılıyor. HDP de Kürt siyasetçi Elçi için yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Elçi’nin yokluğunu her geçen gün daha çok hissediyoruz” dendi.

Kanser nedeniyle 2012 yılında hayatını kaybeden eski Devlet Bakanı ve KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi, Cizre ilçesinde düzenlenen törenle anılıyor.

Şerafettin Elçi kimdir?

Şerafettin Elçi, 14 Mart 1938 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu Cizre’de, liseyi Mardin’de okuyan Elçi, yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladıktan sonra Diyarbakır’da avukatlık stajı yaptı.

49’lar Davası olarak bilinen davada 17 Aralık 1959’da Şevket Turan, Medet Serhat, Naci Kutlay, Ali Karahan, Koço Elbistan, Yavuz Çamlıbel, Mehmet Ali Dinler, Yusuf Kaçar, Ziya Şerefhanoğlu, Hasan Akkuş, Örfi Akkoyunlu, Selim Kılıçoğlu, Şahabettin Septioğlu, Sait Elçi, Sait Kırmızıtoprak, Yaşar Kaya, Faik Savaş, Haydar Aksu, Ziya Acar, Fadıl Budak, Halil Demirel, Necati Siyahkan, A. Efem Dolak, Musa Anter, Canip Yıldırım ve Mehmet Bilgin ile birlikte yargılanmıştı.

Cizre’de bir süre avukatlık yapan Elçi, 12 Mart döneminde Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi davasından Diyarbakır Askeri Mahkemesi’nde yargılandı ve sekiz ay kadar askeri cezaevinde tutuklu kaldı.

“Ben de Kürdüm…”

1977 Genel Seçimleri’ne Süleyman Demirel’in Adalet Partisi’nden Mardin Milletvekili olarak giren Şerafettin Elçi, Aralık 1977’de Bülent Ecevit tarafından CHP’ye transfer edildi. 1978-79 Ecevit hükümetinde Bayındırlık Bakanı olan Şerafettin Elçi, bu dönemde “Türkiye’de Kürtler var, ben de Kürdüm” şeklinde yaptığı açıklamayla adından söz ettirmişti. 12 Eylül sonrası bu açıklamasından dolayı tutuklanarak otuz ay kadar cezaevinde yattı ve on yıl siyaset yasağı aldı.

1992’de Kürt Hak ve Özgürlükler Vakfı’nın kurulmasına öncülük eden Elçi, vakfın kurucu başkanlığını yürüttü. Vakıf, 1995’te Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı olarak tescil edildi. Elçi, 1994’te de bir grup arkadaşıyla Kürt Demokratik Platformu’nun kuruluşunda rol oynadı, bu platformun sözcülüğünü yaptı. Kürt Demokratik Platformu, 3 Ocak 1997’de kurulan Demokratik Kitle Partisi’nin oluşum faaliyetlerini yürüttü. Şerafettin Elçi, daha sonra Demokratik Kitle Partisi’nin Genel Başkanlığı’na getirildi.

Demokratik Kitle Partisi, 26 Şubat 1999’da Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Elçi, daha sonra 19 Aralık 2006’da kurulan Katılımcı Demokrasi Partisi’nin Genel Başkanı oldu. 12 Haziran 2011 seçimlerinde Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilen Şerafettin Elçi, evli ve 7 çocuk babasıydı.

Diğer Haberler