Kanada’da Herzberg Fizik Ödülü Doğu Kürdistanlı Kürt bilim insanı İbrahim Kerimi’ye verildi

Kanada’da Herzberg Fizik Ödülü Doğu Kürdistanlı Kürt bilim insanı İbrahim Kerimi'ye verildi

Kanada Fizikçiler Derneği (CAP) tarafından her yıl fizik alanında verilen “Herzberg” ödülü bu yıl Kürt bilim adamı Prof. Dr. İbrahim Kerimi’ye verildi.

Rojhılatlı bilim adamı Prof. Dr. İbrahim Kerimi, Kanada Fizikçiler Derneği tarafından her yıl verilen Herzberg Fizik Ödülü’ne layık görüldü. İbrahim Kerimi ödülünü 22 Aralık’ta düzenlenen online törende aldı.

İnstagram hesabından açıklama yapan Kerimi, 22 Aralık’ta Kanada’nın Ottawa kenti saat 14:00’da Zoom üzerinden Kuantum fiziği ile ilgili bir sunum yaptıktan sonra ödülünün takdim edildiğini belirtti.

CAP, doktorasını tamamladıktan sonraki 12 yıl içinde Kanada’da fizik alanında üstün araştırma başarısı gösteren kişilere “Herzberg” ödülünü veriyor. Ödül adını, Kanadalı Nobel ödüllü Gerhard Herzberg’den almıştır ve 1970 yılından beri her yıl verilmektedir.

İbrahim Kerimi kimdir?

Ünlü fizikçi İbrahim Kerimi, 1978 yılında Rojhılat’ın Sakız kentinde dünyaya geldi. İlköğretim ve liseyi memleketinde bitiren Kerimi, Kırman Üniversitesi Fizik Bölümü’nü birincilikle bitirdi.

2003’te İran’ın Zıncan kentinde yüksek lisansını tamamlayan Kerimi, daha sonra Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürdistan Üniversitesi’nde 3 yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Kerimi, 2007’de İtalya’da doktora eğitimini tamamladıktan sonra 6 Avrupa ülkesi arasında ortak yürütülen bir proje üzerinde post doktora eğitimine başladı.

2012’de Kanada’ya giderek Ottawa Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlayan Kerimi, 2017 yılından beri aynı üniversitede fizik profesörü olarak bilimsel araştırmalar yapmaya devam ediyor.

Kaynak: Rudaw

Diğer Haberler