Kritik önemdeki Eyn İsa’da gerginlik devam ediyor

HSD’nin Eyn İsa’yı terketmesi isteniyor Eyn İsa merkezli görüşme ve çatışmalar devam ediyor. Türkiye HSD’nin tümden Eyn İsa’dan çıkmasını dayatırken Rusya ise meseleyi bir pazarlık konusu haline getirdi. Kaynaklar HSD’ye Eyn İsa’yı Suriye rejimine devretmesi için Rusya tarafından şantaj yapıldığını belirtiyor. Rusya eğer HSD çekilmez ve rejim bayrakları asılmazsa Türkiye’nin saldırılarını durduramayacaklarını söyleyerek HSD’nin şehri Suriye rejimine devretmesini sağlamak istiyor. Eyn İsa küçük bir kasaba olmasına rağmen stratejik önemi olan bir yer. Eyn îsa Halep-Kobani-Rakka-Haseki-Irak arasında ki bağlantıyı sağlayan stratejik önemdeki M-4 Karayolu’nun altında. Bu yol Türkiye sınırına paralal olarak uzanıyor. Yol Rejim ve HSD kontrolünde. HSD özellikle yolun Rakka –Irak arasındaki bölümünü kontrol ediyor. Ayn İsa bu yönü ile bakıldığından Suriye’de güç dengesini değiştire bilcek bir konumda. HSD’nin Ayn İsa’dan çıkarılması hem askeri hemde diplomatik anlamda Kürtlerin elini zayıflatacaktır. Türkiye operasyon yaptığını açıklamıyor Türkiye destekli SMO güçleri, bir video kaydıyla, pazar günü şafak vakti, ‘Ayn İsa kasabasını kurtarma savaşının’ başladığını duyurdu. Birinci Kolordu Operasyonlar Odası Sözcüsü yaptığı açıklamada, “SMO güçleri önümüzdeki birkaç saat içinde Ayn İsa'yı kurtarmak için ilerleyecek” ifadelerini kullandı. Türkiye, Fırat'ın doğusundaki ve batısındaki HSD kontrolünde bulunan bölgeler arasındaki bağlantıyı kesmek için Ayn İsa'yı kontrol altına almaya çalışıyor, ancak bölgede askeri operasyon başlatıldığına dair bir açıklama yapmadı. Gözlemciler, Türkiye’nin askeri harekat yoluyla yeni ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimiyle gerginliğe yol açabilecek bir durumla doğrudan karşı karşıya kalmak ve Rusya ile şu ana kadar bir uzlaşıya varılamayan HSD’nin Ayn İsa'dan çıkarılması teklifleri üzerine pazarlık istemediğini düşünüyorlar.

Eyn İsa merkezli görüşme ve çatışmalar devam ediyor. Türkiye HSD’nin tümden Eyn İsa’dan çıkmasını dayatırken Rusya ise meseleyi bir pazarlık konusu haline getirdi.

Kaynaklar HSD’ye Eyn İsa’yı Suriye rejimine devretmesi için Rusya tarafından şantaj yapıldığını belirtiyor. Rusya eğer HSD çekilmez ve rejim bayrakları asılmazsa Türkiye’nin saldırılarını durduramayacaklarını söyleyerek HSD’nin şehri Suriye rejimine devretmesini sağlamak istiyor.
Eyn İsa küçük bir kasaba olmasına rağmen stratejik önemi olan bir yer.

Eyn îsa Halep-Kobani-Rakka-Haseki-Irak arasında ki bağlantıyı sağlayan stratejik önemdeki M-4 Karayolu’nun  altında. Bu yol Türkiye sınırına paralal olarak uzanıyor. Yol Rejim ve HSD kontrolünde. HSD özellikle yolun Rakka –Irak arasındaki bölümünü kontrol ediyor.

Ayn İsa bu yönü ile bakıldığından Suriye’de güç dengesini değiştire bilcek bir konumda. HSD’nin Ayn İsa’dan çıkarılması hem askeri hemde diplomatik anlamda Kürtlerin elini zayıflatacaktır.

Türkiye operasyon yaptığını açıklamıyor

Türkiye destekli SMO güçleri, bir video kaydıyla, pazar günü şafak vakti, ‘Ayn İsa kasabasını kurtarma savaşının’ başladığını duyurdu. Birinci Kolordu Operasyonlar Odası Sözcüsü yaptığı açıklamada, “SMO güçleri önümüzdeki birkaç saat içinde Ayn İsa’yı kurtarmak için ilerleyecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye, Fırat’ın doğusundaki ve batısındaki HSD kontrolünde bulunan bölgeler arasındaki bağlantıyı kesmek için Ayn İsa’yı kontrol altına almaya çalışıyor, ancak bölgede askeri operasyon başlatıldığına dair bir açıklama yapmadı. Gözlemciler, Türkiye’nin askeri harekat yoluyla yeni ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimiyle gerginliğe yol açabilecek bir durumla doğrudan karşı karşıya kalmak ve Rusya ile şu ana kadar bir uzlaşıya varılamayan HSD’nin Ayn İsa’dan çıkarılması teklifleri üzerine pazarlık istemediğini düşünüyorlar.

Diğer Haberler