PKK kurucularından Ali Haydar Kaytan Türk ordusunun hava saldırısında hayatını kaybetti

PKK kurucularından Ali Haydar Kaytan Türk ordusunun hava saldırısında hayatını kaybetti

PKK’nin ilk kurucuları içinde yer alan PKK’nin Ankara gubu üyelerinden Ali Haydar Kaytan’ın hayatını kaybettiği bildirildi.  2019 yılı Ekim ayında yanıdaki 5 kişi ile beraber hedef alınan Ali Haydar Kaytan’ın olay yerinde hayatını kaybettiği belirtiliyor. PKK içinde Fuat kod adı ile tanınan Kaytan’a son dönemde ciddi eleştiriler olduğu belirtiliyor.

Kaytan Rojava’da görev başındayken kadınlarla ilişkisi olduğu ve “kendini olumsuz anlamda halkın gündemine koyduğu” gerekçesi ile Kandile çekilmişti. Cemil Bayık tarafından uyarıldığı da biliniyordu. Cemil Bayık’ın Ali Haydar Kaytan’a “Gittiğin her yerde hayatın gündem oluyor. Hepimizi zor duruma düşürüyorsun. Artık Sende hiç bir şey istemiyoruz, hiç bir iş yapma, sadece otur ve yaza bilirsen arasıra PKK tarihinden kesitler yaz” dediği de öğrenildi.
Ali Haydar Kaytan’ın Rojava’da yaşananlardan dolayı yönetim içinde dışlandığı ve bu nedenle güvenliğine dikkat edilmediği için hava saldırısında hedef alındığı da gelen bilgiler arasında.

Ali Haydar Kaytan’ın ciddi sağlık sorunlarına rağmen  ücra mağaralarından birine gönderildiği ve Ali Haydar Kaytan’ın Cemil Bayık’a bu durumdan dolayı çok tepkili duyduğu bu nedenle güvenliğine dikkat etmeyerek sürekli mağara dışında hareket ettiği de belirtiliyor.

Resmi olarak PKK Başkanlık Konseyi görevi olan Ali Haydar Kaytan’ın PKK’de ciddi bir etkinliği-gücü olmasa bile PKK içinde her zaman resmi olarak statü sahibi olan biri olarak biliniyor. Kaytan’ın özellikle siyasi-ideolojik konularda Cemil Bayık destekçisi olarak tanınıyor.

Ali Haydar Kaytan kimdir?

1952 yılında Dersim’de dünya gelen Kaytan, Ankara Ünversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olur. Öcalan’la burda tanışan Kaytan, PKK’nin ilk gurupları içinde yer alır.

1979 yılında Seher kod adlı Cemile Merkit ile evlenir. 1982 yılında eşi “tasfiyecilerin etkisi altında kaldı” denerek öldürülür. Abdullah Öcalan Ali Haydar Kaytan’ın Seher’in öldürülmesinden dolayı PKK’den ayrılması bile PKK’ye mesafeli olduğunu ve tepkili olduğunu bir çok kitabında yazmıştır.

Kaytan 1986 yılında PKK ile yaşadığı çelişkilerden dolayı örgüt üyeliğinden atılır ve bir cephe çalışanı olarak Almanya’ya gönderilir. Karapara aklamak, cinayete azmettirmek gibi suçlamalar nedeni ile Alman Devleti tarafından tutukalanır ve 1993’yılına kadar tutuklu kalır.

Kaytan o tarihten sonra da PKK içinde sadece kurucu üye olduğu için sembolik olarak görevlendirilir.
Ali Haydar Kaytan’ın en son Rojava’da Başkanlık Konseyi adına görevli olduğu belirtiliyor. Kaytan 2018 yılında Rojava’dan Kandil’e geri çağrılıyor. Rojavalı Kaynaklar Ali Haydar Kaytan’ın genç bir kadınla ilişkisinden dolayı, halk ve kadro içinde çok tartışıldığı PKK’nin mecbur kalıp kendisin çektiği belirtiliyor.

Diğer Haberler