Peşmerge Bakanlığı: YPG güçleri sınırı geçerek Peşmerge noktasına saldırdı

Peşmerge Bakanlığı: YPG güçleri sınırı geçerek Peşmerge noktasına saldırdı

 Peşmerge Bakanı Vekili Serbest Lezgin dün gece Rojava Kürdistanı’nda bir grup YPG’linin sınırı geçerek Sihela’da Peşmerge kontrol noktasına saldırdığını söyledi.

Peşmerge Bakanı Vekili Serbest Lezgin, Uluslar Koalisyon’a çağrıda bulunarak bu konuda tavır sahibi olmasını istedi.

Peşmerge Bakanı Serbest Lezgin, HSD Komutanı Mazlum Abdi’nin iki gün önce Peşmerge Güçleri’ne yapılan saldırıya ilişkin Peşmerge Güçlerini kınamasına değinerek “Bu doğru değil. Peşmerge Güçleri saldırmamıştır. Ama biz Mazlum Abdi ve arkadaşlarının PKK’nin baskısıyla özgürce fikir beyan edemedikleriniz biliyoruz” dedi.

Peşmerge Bakanı Vekili Serbest Lezgin basın açıklaması yapıyor.

Peşmerge Bakanı Vekili Serbest Lezgin  dün gece saat 01:00 sularında  Rojava sınırında bir grubun araçlarla kaçak bir şekilde sınırı geçmeye çalıştığını ,Peşmerge Güçleri’nin silahlı olduğunu fark ettiği grubun geçişine izin vermediği belirtti.  Serbest Lezgin daha sonra Rojava’dan gelen 50-60 kişilik gurubun Sihela’daki Peşmerge Güçleri’nin kontrol noktasını ağır silahlarla saldırdığını kaydetti.  Serbest Lezgin, Rojava’ya geçişlerin daha önceden karşılıklı bilgilendirme ile yapıldığını ancak PKK’ye bağlı grupların buna riayet etmediğini belirtti.

Lezgin PKK’ye bağlı YPG güçlerinin sınırı geçerek Peşmerge Güçleri’ne saldırısının kabul edilemez olduğunu belirterek Uluslararası Koalisyonu’nun bu konuda tavır almasını istedi.

Lezgin, “Maalesef, Kürt güçleri arasında Kürdistan Bölgesi düşmanlarının maşası olan bazı odaklar var. Şimdilerde, düşmanların, Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü ortadan kaldırma planının bir parçası haline gelmişler. Ama bu, hem düşmanlar hem de maşaları için ham hayaldir. Kürdistan Bölgesi bugünlere kolay gelmedi. Kan nehirlerinin akması, uzun bir tarih ve birikim ve büyük bedellerle geldi. Kürt ve Kürdistan halkı ile gençlerimiz, meydanı bu düşmanlara kolay kolay bırakmayacaktır” dedi.

Lezgin, olaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Yıllardır orada görev yapan Peşmergeler var ve gerek halkımız gerekse herkes tarafından, Kürdistan Bölgesi’nin Rojava’yla olan resmi kapıları bulunduğu biliniyor. Ancak bu silahlı gruplar kaçak bir şekilde nehirden geçmeye çalışırken Peşmergeler tarafından fark ediliyor. Bunların, Rojava’daki şartlardan kaçıp Kürdistan Bölgesi’ne gelmeye çalışan siviller olmadığı anlaşıldığında, geri dönmeleri istendi. Hiçbir kaçakçı ve silahlı grubun, Kürdistan Bölgesi Hükümeti idaresi altındaki topraklara girmesine izin verilmeyeceği iletildi. Ne PKK’ye ne de başka silahlı gruba. Geri dönmeleri için çok çaba sarf edildi ancak 8 kişilik gruptan 3’ü geri dönerken, 5’i ısrarla Kürdistan Bölgesi topraklarına girmeye çalıştı. Peşmerge de bu gayrimeşru geçişe izin vermedi. Sihêla ve Peşxabur bölgesi herkes tarafından biliniyor ki hassas bir bölgedir.

Birkaç saat sonra YPG’li bir güç Suriye tarafından saat 04.00 sıralarında Peşmerge’ye karşı saldırıya geçti. Vahşice bir saldırıydı ve BKC, RPG, 23’lük havan topları gibi her türlü ağır silah kullanıldı. Peşmergelerimiz bu kontrol noktasında kendini savunmak zorunda kaldı, onlar ise burayı ele geçirmeye çalıştı. Ancak nihayetinde amaçlarına ulaşamadan, rezil ve mağlup bir şekilde Suriye topraklarına geri döndüler.”

“Peşmerge Bakanlığı olarak bu olayı en sert şekilde kınıyoruz” diyen Serbest Lezgin, “Herkes de çok iyi biliyor ki YPG, PKK yönetiminin direktifleri doğrultusunda hareket ediyor. Maalesef Uluslararası Koalisyon yıllardır DAİŞ’le mücadele adı altında bu silahlı gruplara silah yardımında bulunuyor. Buradan Peşmerge Bakanlığı adına, Uluslararası Koalisyon’dan, dün gece yaşanan olayla ilgili tavır almasını ve kınamasını talep ediyoruz. Suriye’deki YPG’lilerin bu şekilde Kürdistan Bölgesi’ne ve Peşmerge’ye yönelik saldırıları kabul edilemez” dedi.

Saldırıyı düzenleyen YPG’li grubun 60 kişiden oluştuğunu kaydeden Lezgin, “Peşmerge güçlerimize büyük bir zarar verip kontrol noktasını ele geçirmeyi hedefliyorlardı ama rezil bir şekilde geri dönmek zorunda kaldırlar” ifadesini kullandı.

Diğer Haberler