Türkiye’ye bağlı çeteler Haseki’nin suyunu kesti, 1 Milyon kişi susuz kaldı

Türkiye'ye bağlı çeteler Haseki'nin suyunu kesti, 1 Milyon kişi susuz kaldı

 Türkiye bağlı çete gurupları  Alluk Su İstasyonundaki suyu kesmelerinin ardından Heseki ve çevresinde yaşayan 1 milyondan kişi 20 gündür susuz kalmış durumda. Suriye hükümeti de BM’ye gönderdiği mektupta, Türkiye’yi sivilleri susuz bırakmakla suçladı.

Sere Kaniye ilçesinin 6 kilometre doğusunda bulunan Alluk Su İstasyonu, Haseki ve Til Temir kentleri ile El Hol, El Arişe, Waşo Kani kampları ve diğer bölgelerin ana su kaynağı konumunda.

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun kontrolündeki bölgede bulunan istasyonun suyu geçen yıldan beri BM gündeminden de düşmedi.

Suya karşı elektrik

Türkiye destekli  işgalci guruplar ise  Teşrin Barajı’nı kontrol altında tutan Rojava Özerk Yönetiminin, kendi kontrolleri altındaki Sere Kani ve Gire Spi’ye yeterli elektrik sağlamadığı için su istasyonunun devre dışı kaldığını savunuyor.

Ancak uluslararası örgütler de sivil insanların yararlandığı suyun bir kart olarak kullanılmasını eleştiriyor.

Şam’dan BM’ye mektup

Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Güvenlik Konseyi’ne mektup gönderdi.

Şam yönetimi, Türkiye’nin yaklaşımını şikayet ettiği mektupta “Türkiye, Haseki’nin bir milyondan fazla sakinine su sevkiyatını engelledi. Bu, işgal ve saldırganlığa ilave üstü açık bir savaş suçu” ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi’nden derhal konuya müdahale ederek Türkiye’yi Alluk su istasyonunu yeniden açmaya zorlamayı talep eden bakanlık, Türkiye’nin Suriyeli vatandaşlarının haklarını kısıtlayan eylemlerine son vermesi gerektiğini vurguladı.

Diğer Haberler