Kürt Sosyal Medya kullanıcıları: Kürtlerin Haşdi Şabi’ye dahil olması yeni cahşlık modelidir

Kürt Sosyal Medya kullanıcıları: Kürtlerin Haşdi Şabi’ye dahil olması yeni cahşlık modelidir, PKK; Dubiz, Kerkük, Şii, Kasım Süleymani,

Haşdi Şabi içindeki ilk Kürt birliği dün kuruluşunu ilan etti. Kürdistan’da ki sosyal medya kullanıcılarnın tepkisi gecikmedi ve  bunu  yeni bir cahşlık modeli olarak değerlendirdi.

Haşdi Şabi yöneticilerinden Edhem Cum’e dün yaptığı açıklama ile Haşdi Şabi bünyesindeki ilk Kürt birliğinin kurulduğunu duyurdu.  Bölük Kerkük’ün Dubiz  ilçesinin Çexmexe köyüne konuşlandırıldı. Bölük’te 120 kişi görev yapıyor.

Kürt sosyal medya kullanıcıları bu habere Modern Cahşlar, Modern korucular gibi yorumlar yaparak, içinde yer alan Kürtleri kınadı.

2014 yılında Irak’taki Şii dini mercinin fetvası üzerine kurulan milis gücü Haşdi Şabi, 2016 yılında Irak Parlamentosu’nda alınan kararla yasal statüye kavuştu. Irak Anayasası’nda ise herhangi bir askeri gücün oluşturulamayacağı belirtiliyor.

IŞİD’le mücadelede görevlendirilen Haşdi Şabi, daha sonra mezhep çatışmalarına katılmakla suçlandı.

İran destekli Haşdi Şabi’ye bağlı bazı gruplar, Irak’ta ABD güçlerine yönelik saldırılarda bulunuyor.

ABD, 2020’nin ilk günlerinde, Haşdi Şabi Kurulu Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis ile İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi Bağdat Havalimanı’nda düzenlediği saldırıda öldürmüştü.

Diğer Haberler