KirkukNow: PKK’nin Şengal kolu YBŞ Haşdi Şabi’ye katıldı

KirkukNow: YBŞ Haşdi Şabi'ye katıldı Şengal, PKK; Bağdat, Irak Fedaral Polisi

Süleymaniye merkezli yayın yapan KirkukNow bu gün ki yayınında PKK’nin Şengal kolu YBŞ üniforma değiştirerek Haşdi Şabi saflarına geçtiğini yazdı.

Erbil ve Bağdat arasında imzalanan anlaşmadan sonra PKK güçleri Şengal’den çıkmamak için büyük bir direniş göstermişti. Pek çok kişi tarafından Kürdistan’la anlaşmayarak Irak’ı ve Haşdi Şabi’yi seçtiği için eleştirilen PKK’nin Haşdi Şabi’ye katıldığı yönünde pek çok bilgi bulunuyordu. KirkukNow’da bu gün yayınladığı haberde bu konu işledi KirkukNow haberde şunlara yer verdi:

Şengal Direniş Birlikleri, (YBŞ) Heşdi Şabi ile birleştirilmesi konusunda Irak Ordusu ile anlaştı.

19 Kasım’da Kerkük’ten Şengal’e 2 binden fazla federal polis gücü Şengal’e sevk edildi.

Güçlerin aktarılması sonrası, Irak Hükümeti, geçtiğimiz günlerde Erbil ile imzaladığı Şengal anlaşması kapsamında tüm silahlı grupların ve partilerin bayraklarını indirme kararı da aldı.

YBŞ savaşçıları, Irak Federal güçlerinin bölgeye konuşlanmasıyla bir süredir, ilçe merkezi ve çevresinde çekilmeye başladı.

YBŞ adına konuşan Hanesor Özerk Yönetim Konseyi Başkanı Daxil Murad, KirkukNow’a şunları söyledi:

“Karargahımızın devredilmesinden sonra, Şengal Direniş Birlikleri Halk Seferberlik Güçlerinin (Heşdi Şabi) bir parçası haline geldi ve daha önce Halk Seferberlik Güçlerine bin YBŞ savaşçısı atadık ve şu anda Halk Seferberlik Güçleri’nin 80. Alayına 500 savaşçıyı daha atamak için çalışıyoruz.”

Daxil Murad, “Halk Seferberlik Güçleri Irak hükümetine bağlı resmi bir güçtür, bu nedenle savaşçılarımızın Halk Seferberlik Güçlerine katılmaları normaldir” dedi.

Söz konusu birleşme, Bağdat- Erbil hükümetleri arasında 9 Ekim’de yeni bir yönetim oluşturmak ve Şengal’deki güvenlik dosyasını yeniden düzenlemek için imzalanan anlaşmadan 2 ay sonra geldi.

Şengal’deki Heşdi Şabi Komutanı Xal Ali, “Şengal’in IŞİD’in elinden kurtarıldığı sırada, Heşdi saflarında çok sayıda YBŞ savaşçısı yer aldı. YBŞ ve Irak ordusunun anlaşmasının akabinde de bazı savaşçılarda Heşdi Şabi’nin 80. Alayı bünyesine alındı. Ancak sayılarını tam olarak bilmiyorum”dedi.

Halk Seferberlik Kurumu’na bağlı bir güç olan Aşiret Seferberlik Kuvvetleri, 2017 yılında Irak’ın Sünni bölgeleri için kuruldu.

KirkukNow’a daha önce yaptığı açıklamada YBŞ komutanlarından Heval Tekoşer’de,”Ordu ile yaptığımız anlaşmaya göre ilçede bize bağlı bir kuvvet yok, Şengal civarında kalacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Özerk Yönetim Konseyi’nin Heşdi Şabi ve Ezidhan güvenlik güçleri, Şengal bölgesindeki karargahlarında halen bulunduruyor.

Hanesor Demokratik Özerk Yönetimi Başkanı, “Irak ordusuyla ilgili temel sorunumuz, ordunun sivil kıyafetler giymesini talep ettiği Ezidhan güvenlik güçleri meselesidir. Bu öneriyi reddediyoruz. Onların hayatta kalması için ısrar ediyoruz ve adını değiştirmeye karar verseler bile kabul ediyoruz.

Şengal’in IŞİD’in elinden ele geçirilmesinden sonra Şengal ilçe merkezi ve ilçelerini korumak için Ezidhan güvenlik güçleri oluşturulmuş ve binden fazla silahlı unsurdan oluşmaktadır.

Edinilen bilgiye göre, Federal Polise ek olarak, Şengal’de Heşdi Şabi, YBŞ yerel polisi, Irak ordusu ve Ezidhan Peşmerge Güçleri dahil olmak üzere 5’ten fazla farklı güç var.

Musul’un 120 km batısında yer alan ve idari olarak Ninova Valiliği’ne bağlı olan Şengal, Irak Anayasası’nın 140.madde kapsamındaki tartışmalı bölgeler arasında bulunuyor.

Diğer Haberler