Başbakan Barzani: Türkiye ile 50 yıllık petrol anlaşması imzalandığı doğru değildir

Başbakan Barzani: Türkiye ile 50 yıllık petrol anlaşması imzalandığı doğru değildir

Başbakan Mesrur Barzani bu gün yaptığı basın açıklamasında Türkiye ile 50 yıllık petrol ihracat anlaşması imzaladıklarına dair iddialara da yanıt verdi.

Türkiye’yle 50 yıllık bir anlaşma yapıldığına dair söylentilerin sıkça dillendirildiğini belirterek, “Bu kesinlikle doğru değil. Önceki hükümet, Bölge’nin bütçesinin kesilmesi sonrası, maaş ödemelerinin yapılabilmesi için mecburen petrol ihraç etme kararı aldı” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun için birçok uluslararası şirket Kürdistan Bölgesi’ne gelip üretime başlamak istedi. Bunun için de Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin ciddi mali desteğine ihtiyaçları vardı. Çünkü petrol çıkarmanın gideri çok fazla. Çıkarım masrafının karşılanması için petrolün büyük bölümü satılıyor. 50 yıllık anlaşmanın doğru olan tek yanı, Kürdistan Bölgesi petrolünün, Türkiye toprakları üzerinden ihraç edilmesidir. Türkiye’ye petrol satılması için 50 yıllık bir anlaşma kesinlikle yapılmamıştır, sadece petrol ihracı içindir. Bu da Kürdistan Bölgesi’nin anayasal hakkıdır. Bütün yasalara göre Kürdistan Bölgesi’nin kenti petrol üretimini satmaya hakkı vardır. Özellikle de Irak Anayasası’nın yazımından kabul edilmesinin ardından bulunan petrol kuyularından çıkarılan petrolün satışı konusunda.”

Diğer Haberler