Mesrur Barzani: Kürdistan halkının anayasal haklarından vazgeçmemiz söz konusu olamaz

Mesrur Barzani: Kürdistan halkının anayasal haklarından vazgeçmemis söz konusu olamaz

Federal Irak hükümetiyle müzakere heyeti ile bir araya gelen Başbakan Mesrur Barzani, “Kürdistan Bölgesi’nin anayasal haklarından vazgeçmemiz söz konusu olamaz” dedi.

Başbakan Mesrur Barzani, federal Irak hükümetiyle müzakere heyeti ile bir araya geldi.

Erbil ile Bağdat arasında ekonomik sorunların çözümü için devam eden müzakerelerin ele alındığı toplantıda, taraflar arasında varılan ön anlaşmayla ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Federal hükümetin, bu yılın 6’ncı ayından bu yana Kürdistan Bölgesi’nin memur maaşları ve diğer ekonomik payını göndermediği belirtilen toplantıda Başbakan Mesrur Barzani, bunun bir anayasal hak olduğunu ve merkezi hükümetin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini vuruguladı.

“Kürdistan Bölgesi’nin anayasal haklarından vazgeçmemiz söz konusu olamaz” diyen Başbakan, 2021 bütçesi için Erbil ile Bağdat arasında karşılık bir anlayış olduğunu ve sorunun anayasal temelde çözümünden yana olduklarını ifade etti.

Erbil ile Bağdat ön anlaşmaya vardı

Bugün Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetiin, 2021 bütçesiyle ilgili ön anlaşmaya vardığı bildirildi.

K24’e konuşan Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Sekreteri Ahmed Sefar, “Erbil ile Bağdat, 2021 bütçesiyle ilgili ön anlaşmaya vardı” dedi.

Ahmed Sefar, “Ön anlaşma daha önceki gibi. Kürdistan Bölgesi günlük 250 bin varil petrol ve gümrük gelirlerinin yarısını Bağdat’a verecek. Önemli olan bu anlaşmanın bütçe tasarısına girecek olması. Çünkü daha önce Kürdistan Bölgesi’yle ilgili bütçe tasarısında böyle bir şey yoktu” ifadelerini kullandı.

Bağdat yönetiminin Kürdistan Bölgesi bütçesinde kesinti yapması, bütçe payı ve memur maaşlarını göndermemesi iki taraf arasında sorunlara yol açmıştı.

Diğer Haberler