PKK’nin kaçırdığı iki gençten 17 Kasım’dan bu yana haber alınamıyor

PKK’nin kaçırdığı iki gençten 17 Kasım’dan bu yana haber alınamıyor, Tuana Haci, Karaman Abdullah, Pirdeşal, KCK,

Kandil’in Pirdeşalê köyünde yaşayan iki genç, 17 Kasım günü PKK’nin silahlı güçleri tarafından telefonlarına el konarak kaçırıldı. İki gençten o günden beri haber alınamıyor.

Kandil’de bulunan Pirdeşale köyünde yaşayan 26 yaşındaki Tuana Haci ve kuzeni 19 yaşındaki Karaman Abdullah’tan  haber alınamıyor. Aileleri PKK gerillalarının her iki gencin telefonlarına el koyarak kaçırdığını söylüyor. PKK, çocukları için kendileri ile iletişime geçen aileye  “üst yönetimden haber gelmeyene kadar iki genç hakkında bilgi veremeyeceklerini” söylemiş.

Pirdeşal köyü PKK’nin denetiminde bulunan bir köy. Werte belediyesi idari sınırları içinde bulunuyor. Köyün içinde PKK’nin siyasi çalışma yapan bir evi olduğu belirtiliyor. Ayrıca Pirdeşale köyüne yakın bir PKK asayiş noktası da bulunuyor. Tutuklamayı yapan gücün bu asayiş üyeleri olduğu söyleniyor. Aile asayiş üyelerinin çocuklarını çağırdığını ve o günden bu yana kendilerinden haber alınamadığını belirtiyor.

Gençlerden Tuna Haci Werte belediyesinde çalışıyor. Wertê belediye başkanı “Tuna’nın saygılı, tarafsız ve siyasete karışmayan biri olduğunu fakat eğer 12 ayın sonuna kadar PKK tarafından bırakılmazsa yasaya göre işten çıkarılacağını” söyledi.

Tuna ve Karaman’ın kaçırılması aslında münferit bir olay değil. Adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak PKK’nin bu yıl içinde Pirdeşale ve Werte arasındaki köylerde son üç ay içinde 19 genci tutukladığını söyledi. Kaçırılanlardan bazıları 6 ay tutuklu kaldıktan sonra suçu Ayrıca PKK’nin silahlı güçlerinin aniden evlere baskın yapıp, gençlerin telefonlarını kontrol ettiğini de belirtti.

PKK’nin tutuklanacaklar listesi

29 Kasım günü Rudaw programına katılan üç lise öğrencisi gençte konuya ilişkin bilgi verdi. PKK’nin her üçünün Kandil’e gelmesini yasakladığını belirten gençler ayrıca tehdit edildiklerini de söylediler. TV’ye katılan gençler geçtiğimiz son baharda tutuklanan bir arkadaşlarının bırakılması için PKK’ye karşı küçük bir basın açıklaması yaptıklarını bunun üzerine PKK tarafından tehdit edildiklerini söylediler. Ayrıca PKK’nin kendileri dışında da bir “yasaklılar ve tutuklanacaklar listesi olduğunu” belirterek bu nedenle kendileri dışında da pek çok gencin Kandile ve kendi köylerine gelemediklerini belirtiler.

PKK özellikle son yıllarda alandaki gençlere dönük tutuklama adı altında kaçırmaya ağırlık verdi. Kaçırılan gençler çok ağır koşullarda tutuluyorlar. Birçoğu hiç bilmedikleri mağaralara gözü bağlı götürülüyor ve bazıları ağır işkence görüyor. PKK’nin alanda kendine karşı ulaşacak muhalefeti korkutmak amacı ile bu tutuklamaları yaptığı belirtiliyor.

PKK kaçırdığı gençlere ağır baskı ve işkence altında itiraf videoları çekip sosyal medyada yayınlayarak insan kaçırmayı meşrulaştırmaya çalışıyor.

 Madalyonun arka yüzü

PKK özellikle Kandil ve çevresinde sürekli olarak halk eylemleri yayınlayarak halkın kendisi ile beraber olduğu imajı yaratmak istiyor. Oysaki gerçekte PKK’nin Kandil’de çok sınırlı bir kitlesi var. PKK’nin kitlesi olarak görülen insanların bir bölümü PKK ile ticari ilişkileri olan kişiler. Bu kişilerin koyunlarını yaylalara sorunsuz götürmek için PKK ile arasını bozmuyor, bir kısım insan ise PKK ile erzak ticareti yapıyor. Bir kısım insanda PKK’nin siyasi çizgisini benimsediği için değil sadece kendilerini eyleme çağıran gençleri kırmamak için gidiyor.  Genel olarak Kandildeki halk başka siyasi partilere üye ve daha önce PÇDK adı ile girdiği seçimlerde bu bölgeden sadece üç oy aldığı belirtiliyor.

PKK’nin Kandilde yaptığı eylemler daha çok taşıma kitle ile yapılan eylemler. Süleymaniye, Ranya gibi hatta PKK’nin sabit sayısı 50’yi geçmeyen bir kitlesi var. PKK o kitleyi Kandil’de eylem varsa Kandil’e, Kerkük’te eylem varsa Kerkük’e götürüyor.

PKK’nin eylemlerde kullandığı asıl kitle ise Kuzey Kürdistan’dan Güney Kürdistan’a gelenler, bir kısım Rojavalı kitlesi. Bunun dışında PKK’ye ait bir Güney Kürdistan kitlesi yok. PKK’nin köylerdeki varlığı da halkın istemine dayanmıyor. Fakat halkın büyük bölümü PKK’ye karşı çıkarsa köyüne gelmesine izin verilmeyeceğini düşünerek sessiz kalmayı yeğliyor. Zaman zaman rahatsızlık gösteren kişilerde Tuna Haci ve Karaman Abdullah gibi tutuklanıyor, alana girmesi yasaklanıyor.

Diğer Haberler