YNK Eşbaşkanı Talabani’den Kerkük’e Türkmen vali atanmasına ilişkin yorum: Başınızı bu konu ile ağrıtmayın

KYB Eşbaşkanı Pavel Talabani Kerkük Valiliği görevine bir Türkmen adayın atanacağına ilişkin yaptığı açıklamada, “Ciddi bir şey olarak da görmüyorum. Bu süreçte oldukça zor olduğunu söyleyebilirim. Kısaca başını bu konuyla ağrıtma” dedi. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Eşbaşkanı Pavel Talabani, birçok medya kuruluşunun bulunduğu ortak yayınında gündeme dair soruları yanıtladı. Geçtiğimiz günlerde Kerkük Valilik görevini vekaleten yürüten Rakan Cıburi’nin yerine Kerkük Merkez Kaymakam Vekili Türkmen Felah Yaycı’nın getirileceği haberleri yayımlanmıştı. Bir gazetecinin, “Bölgesel ülkeler Kerkük valiliğine bir Türkmen adayın atanması için girişimde bulunduğuna dair bazı iddialara var, siz bu girişimlerden haberdar mısınız? Bu konuda tutumunuz ne olacak? Sorusuna KYB Eşbaşkanı Pavel Talabani şöyle yanıt verdi: “Bu konuda çok fazla yorum yapılıyor ancak ben size açık söyleyeyim bu kolay bir şey değildir. Bana göre bu hususta bütün Kürt tarafların kendi program ve planları var. Bu süreçte ben ciddi bir şey olarak da görmüyorum. Bu süreçte oldukça zor olduğunu söyleyebilirim. Kısaca söyleyeyim başınızı bu konuyla ağırtmayın.” Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre Mayıs 2018’deki seçimlerde Kerkük’ten milletvekili seçilen Vali Rakan Said Cuburi vekaleten yürüttüğü Kerkük Valilik koltuğunu devredecek. Kerkük’te Arap Siyasi Meclisi Koalisyonu ile Türkmen taraflar arasında daha önce varılan anlaşma çerçevesinde Kerkük Merkez Kaymakam Vekili Türkmen Felah Yaycı, Cuburi’den boşalan Valilik makamına getirilecek. Irak’ta Haziran 2021’de yapılması planlanan erken seçimlerden önce milletvekilliği görevini kaybetmek istemeyen Cuburi’nin görevini devretmek için tüm hazırlıklarını tamamlandığı öğrenildi. Irak’ta yasalara göre Vali görevden ayrıldığında yerine merkez kaymakamı görevi devralıyor. 16 Ekim 2017’de yaşanan olaylardan önce Kerkük’te valilik ve merkez kaymakamlık koltuğu Kürtlerin elindeydi. Ancak Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin kenti kontrol etmesi ile Rakan Cuburi Bağdat tarafından Dr. Necmeddin Kerim’in yerine valiliğe atanmıştı.

KYB Eşbaşkanı Pavel Talabani  bir basın açıklaması yaptı. Açıklama esnasında Kerkük Valiliği görevine bir Türkmen adayın atanacağına ilişkin soran gazeteciye“Ciddi bir şey olarak da görmüyorum. Bu süreçte oldukça zor olduğunu söyleyebilirim. Kısaca başını bu konuyla ağrıtma” dedi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Eşbaşkanı Pavel Talabani, birçok medya kuruluşunun bulunduğu ortak yayınında gündeme dair soruları yanıtladı.

Geçtiğimiz günlerde Kerkük Valilik görevini vekaleten yürüten Rakan Cıburi’nin yerine Kerkük Merkez Kaymakam Vekili Türkmen Felah Yaycı’nın getirileceği haberleri yayımlanmıştı.

Bir gazetecinin, “Bölgesel ülkeler Kerkük valiliğine bir Türkmen adayın atanması için girişimde bulunduğuna dair bazı iddialara var, siz bu girişimlerden haberdar mısınız? Bu konuda tutumunuz ne olacak? Sorusuna KYB Eşbaşkanı Pavel Talabani şöyle yanıt verdi:

“Bu konuda çok fazla yorum yapılıyor ancak ben size açık söyleyeyim bu kolay bir şey değildir. Bana göre bu hususta bütün Kürt tarafların kendi program ve planları var. Bu süreçte ben ciddi bir şey olarak da görmüyorum. Bu süreçte oldukça zor olduğunu söyleyebilirim. Kısaca söyleyeyim başınızı bu konuyla ağırtmayın.”

Gelen bilgiler Mayıs 2018’deki seçimlerde Kerkük’ten milletvekili seçilen Vali Rakan Said Cuburi vekaleten yürüttüğü Kerkük Valilik koltuğunu devredeceği yönünde.

Kerkük’te Arap Siyasi Meclisi Koalisyonu ile Türkmen taraflar arasında daha önce varılan anlaşma çerçevesinde Kerkük Merkez Kaymakam Vekili Türkmen  Felah Yaycı, Cuburi’den boşalan Valilik makamına getirilecek.

Irak’ta Haziran 2021’de yapılması planlanan erken seçimlerden önce milletvekilliği görevini kaybetmek istemeyen Cuburi’nin görevini devretmek için tüm hazırlıklarını tamamlandığı öğrenildi.

Irak’ta yasalara göre Vali görevden ayrıldığında yerine merkez kaymakamı görevi devralıyor.

16 Ekim 2017’de yaşanan olaylardan önce Kerkük’te valilik ve merkez kaymakamlık koltuğu Kürtlerin elindeydi. Ancak Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin kenti kontrol etmesi ile Rakan Cuburi Bağdat tarafından Dr. Necmeddin Kerim’in yerine valiliğe atanmıştı.

Diğer Haberler