Efrin’de demografik yapı değiştiriliyor; Arap ve Türkmenlere yeni yerleşim yeri yapılıyor

Efrin’de demografik yapı değiştiriliyor; Arap ve Türkmenlere yeni yerleşim yeri yapılıyor

Türkiye Efrin’in Şera Nahiyesi’nde e Arap ve Türkmenler için yerleşim yeri yapıyor.

Efrin İnsan Hakları Örgütü, Türkiye’nin Şera Nahiyesi’ne bağlı Ezidi Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Bafelunê köyü sınırlarındaki arazileri yerleşim yeri yapılması için Arap ve Türkmenlere 200 dolar karşılığında verdiğini açıkladı.

Açıklamada, “Dayanışma Kampı” olarak tanıtılan yerleşim yerinin Katar ve Kuveyt tarafından finanse edileceği belirtildi.

Daha öncede Qibare Köyü yakınlarında Efrin’e yerleştirilen  Araplar ve Türkmenler için bir yerleşim yeri inşa edilmişti.

Efrin’in 18 Mart 2018’de Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO-yeni adı Suriye Milli Ordusu) bağlı  guruplar tarafından işgal edildikten sonra adam kaçırma, tehdit, işkence, fidye ve öldürme gibi bir çok insan hakları ihlali yaşanıyor. Uluslararası toplum, şu ana kadar Efrin’de yaşanan insan hakları ihlallerine karşı sessiz kalıyor.

Kentte şu ana değin bir çok yerin ismi değiştirildi, Kürtçe eğitim yasaklandı, eğitim müfredatı değiştirildi. Çok eski bir tarihe dayanan Efrin’de nüfusun nerdeyse %92 Kürtlerden oluşuyordu. Geri kalan küçük bölümde de Arap ve türkmen nüfus vardı. Efrin işgalinden sonra Kürtlerin büyük bölümü topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Geri kalanlarda yoğun baskı nedeni ile göç ediyor.

Diğer Haberler