Irak parlamentosundan Kürdistan halkına karşı karar

Irak parlamentosundan Kürdistan halkına karşı karar

Irak Parlamentosu bu sabah borçlanma yasa tasarısını görüşmek ve oylamak için toplandı. Kürt milletvekilleri, Irak Hükümeti’nin memurların maaşları için talep edilen düzenlemelerin kabul edilmemesi nedeniyle oturuma katılmadılar.

Irak Parlamentosu, Kürt Milletvekillerinin oturuma katılmadığı bir yasa tasarısını gündemine alarak görüştü ve oyladı.

Irak Parlamamentosu’nda bulunan bir çok Şii ve Suni Milletvekili Kürtlere karşı ortak tavır içerisine girerek, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin bütün petrol gelirlerini merkezi hükümete aktarmasını ve bütçesini bundan sonra almasını talep ediyorlar. Bu durum Erbil ile Bağdat arasında gerçekleşen anlaşmaların boşa çıkartılmasına yönelik bir tavır olarak görülüyor.

Parlamento oturumunun başlamasından önce Kürt ve Şii milletvekilleri arasında tartışma yaşanması nedeniyle Kürt milletvekilleri oturumu terkettiler.

K24 TV’nin paylaştığı habere göre, Şii ve Suni temsilciler ortak bir tavır sergileyerek yasa tasarısının 5’inci bölümünü durdurdular. Oysa Mustafa Kazimi hükümeti kabinesi bu bölümü daha önce yasa komisyonuna gönderek onaylatmıştı.

Üzerine daha önceden anlaşma sağlanan yasa tasarısının 5’inci bölümü gereğince, Kürdistan Bölgesi her gün Bağdat hükümetine 250 bin varil petrol gönderecek ve Bağdat hükümeti de her ay Kürdistan Bölgesi’ne 320 milyar dinar bütçe yollayacak.

Parlamentoda yer alan bazı Şii ve Suni milletvekilleri Kürdistan bölgesinin koşullarının daha da zorlaştırılmasını, günlük 450 bin varil petrolün SOMO’ya teslim edilmesini ve ayrıca diğer bütün gelirlerin merkezi hükümete aktarılmasını talep ederek, bütün bunlar yapıldıktan sonra aylık Kürdistan Bölgesi’ne 320 milyar dinar ödenmesini istiyorlar.

Bazı Şii ve Suni milletvekillerinin parlamentodaki bu dayatmaları Kürt temsilcilerde rahatsızlık yarattı ve Kürt temsilcilerin oturumu terketmesine neden oldu.

Parlamento’da ortaya çıkan ve Kürdistan Bölgesi’ni hedef alan bu tutum, Erbil ile Bağdat arasında gerçekleşen anlaşmaların bütününü hedef almaya yönelik bir şekilde yansımakta.

Diğer Haberler