Şengal halkı: Meşru olmayan silahlı güçler yüzünden can güvenliğimiz yok, peşmerge geri dönmeli

Şengal halkı: Meşru olmayan silahlı güçler yüzünden can güvenliğimiz yok, peşmerge geri dönmeli

Şengal’de yaşayan vatandaşlar, PKK’ye bağlı silahlı güçlerin bölgedeki varlığı nedeniyle güvenlik ve huzurun kalmadığını, Şengal’deki meşru olmayan silahlı grupların kendi siyasal amaçları için çalıştıklarını, söz konusu grupların bölgeden çıkmaları ve Peşmerge Güçleri’nin dönmesini talep ediyorlar.

Erbil-Bağdat arasında Şengal’in normalleşmesine ilişkin imzalanan anlaşma Şengal halkında büyük umut yarattı. İstikrar ve güvenliğin sağlanmasını öngören anlaşmada Şengal halkından yeni bir yönetimin atanması, meşru olamayan güçlerin bölgeden çıkması ve göçmenlerin evine dönmesinini öngörüyor. Anlaşmaya PKK ve Haşdi Şabi milisleri muhalefet ediyor.

Kamplarda evlerine dönmeyi bekleyen Ezdi vatandaşlar PKK ve diğer güçlerin bölgeden çıkmasını ve Peşmerge Güçleri’nin bölgeye dönmesini talep ediyor.

BasNews’e konuşan Şengal’in Şîba Şêx Xidir nahiyesi nüfusuna kayıtlı Hesen Hecî  isimli vatandaş, PKK’nin Ezdi gençlerini kaçırdığını, Şengal Dağı’nı işgal ederek sivillerin oraya girişini yasakladığını ve bölgede çok sayıda mezi, tünel kazarak askeri bölgeye çevirdiğini söylüyor.

Hesen Hecî sözlerini şöyle sürdürüyor: “Şengal’de huzur ve asayişin sağlanması için tüm yabancı güçlerin bölgeden çıkmasını istiyoruz. 6 yıldır çadırlarda yaşamak zorunda kalıyoruz bu gruplar yüzünden evlerimize dönemiyoruz. Biz Peşmerge Güçleri’nin bölgeye dönmesi ve bizi korumasını istiyoruz.”

Şengal’de meşru bir yönetimin bulunmadığını ve Şengal halkının geleceğinin belirsiz olduğunu dile getiren Hesen Hecî “Bu belirsizlik nedeniyle kimse evlerine dönemiyor. Meşru olmayan çok sayıda silahlı güçler yüzünden can güvenliğimiz bulunmuyor” şeklinde konuştu.

Ebas isimli Ezdi vatandaş ise Şengal’de yabancı grupların bölgeye el koymasından kaynaklı bölgedeki durumun iyi olmadığını belirterek, “Onlar Şengal halkının çıkarları için çalışmıyorlar. Sadece kendi siyasi çıkarlarını gerçekleştirmek için bölgenin asayişini bozuyorlar” şeklinde tepki gösterdi.

Kampta yaşayan Şengalli başka bir vatandaş Seidûn Murad ise silahlı grupların bölgedeki varlığı yüzünden Şengal’de can  güvenliklerinin olmadığını  ve bu grupların bölgeyi terk etmesini isteyerek,” Bizim yakamızdan düşsünler. Artık evlerimize dönmek istiyoruz. Bölgenin güvenliğini Peşmergeler sağlasın istiyoruz” dedi.

“Şengal’deki meşru olamayan grupların hepsi PKK’ye bağlı güçler” diyen Qasim Şero  ise şunları dile getiriyor: “İşleri güçleri Şengal’deki asayişi ve istikrarı bozmaktan başka bir şey değil. PKK’den bizim topraklarımızdan çıkmaları ve kendi topraklarını kurtarmak için savaşmalarını istiyoruz. PKK şunu iyi bilsinki, son Ezdi kalana kadar onların burda kalmasına izin vermiyeceğiz! Çünkü onların toprakları değil ve burayı terk etsinler!”

Diğer Haberler