Şengal halkı: Şengal PKK’nin savaş alanı değil

Şengal halkı: Şengal PKK'nin savaş alanı değil

Şengal halkı Hewler ve Bağdat arasında yapılan anlaşmanın bir an önce uygulanmasını istiyor. PKK’nin anlaşama engel olduğunu gören Şengalliler duruma tepkilerini  daha yüksek sesle söylüyor. Şengalliler, “Burası savaş alanı olmamalı ve PKK’nin yeri Kürdistan Bölgesi değil” diyor.

 Şengal aydınlarından Feysel Qeyrani, PKK’nin varlığı nedeniyle bölgelerinin Türkiye güçleri tarafından bombalandığını ifade ederek, “PKK’nin yeri Kürdistan Bölgesi değildir, özgür olmuş bölgelerde işi yoktur. PKK Kuzey Kürdistan’a gitsin” dedi.

Siyasi gözlemci Süleyman Hassan ise, “Şengal halkı PKK’nin bölgeyi terk etmesini ve Kuzey Kürdistan’daki savaş alanına dönmesini bekliyor, çünkü Şengal onların savaş yeri değil” diye konuştu.

Daha önce terör örgütü DAİŞ’in saldırıları nedeniyle evini terk etmek zorundan olan Rizgo Yıldız adındaki bir Şengalli, şimdi de PKK’den dolayı evine dönemediğini söyledi.

 Rizgo Yıldız, “6 yıldır Duhok’a bağlı Şarya Kampı’nda kalıyoruz. Kamp hayatı iyi değildir. Biz Şengal Anlaşması’nın uygulanmasını ve evlerimize dönmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İki gün önce de Duhok’taki kamplarda kalan Şengalli göçzedeler, Erbil ile Bağdat tarafından, Şengal’in durumunun normalleştirilmesi için imzalanan anlaşmanın bir an önce uygulanmasını ve PKK’nin bölgedeki faaliyetlerine son verilmesi için gösteri düzenlemişti.

10 Ekim’de Erbil ile Bağdat tarafından, Şengal’in durumunun normalleştirilmesi için bir anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşma; anayasal temelde bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasını öngörüyor.

Şengal’de silahlı PKK unsurlarının varlığı, bölgenin imarı, halkın evlerine dönüşü ve uluslararası yardımlar önünde engel oluşturuyor. Halen Şengal nüfusunun yüzde 80’i Duhok’taki kamplarda yaşamını sürdürüyor.

DAİŞ’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’e düzenlediği saldırıda çok sayıda sivil katledilmiş, binlercesi de kaçırılmıştı.

PKK’nin bölgedeki varlığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bölgeyi bombalamasına sebep olurken, şimdiye kadar çok sayıda köy boşaltılmış durumda.

Kaynak: Kürdistan24

Diğer Haberler