Kürdistan Parlamentosundan Fransa’ya dayanışma mesajı: Kürdistan Parlamentosu’nu ilk tanıyan da Fransa devletidir

Kürdistan Parlamentosundan Fransa'ya dayanışma mesajı: Kürdistan Parlamentosu’nu ilk tanıyan da Fransa devletidir

Kürdistan Parlamentosu’ndan bir heyet bugün Fransa’nın Erbil Konsolosluğu’nu ziyaret ederek dostluk ve dayanışma mesajını iletti.

Fransa’da bir öğretmenin öldürülmesi ve ardından gelişen olaylar çerçevesinde Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hêmin Hewramî başkanlığındaki bir heyet Fransa’nın Erbil Konsolosluğu’nu ziyaret etti.

Heyette PDK Parlamenteri Lîza Kakeyî, YNK Parlamenteri Luqman Werdî, Goran Hareketi Parlamenteri Gulistan Seîd, Türkmen Parlamenter Muhammed Saddedin, Hristiyan Grubu Parlamenteri Robine Oymilk ve Azadî Grupu Parlamenteri Muhedîn Hesen yer aldı.

Ziyaret ardından bir basın açıklaması yapan Hêmin Hewramî Fransa’ya “Biz hoşgörü ve birlikte yaşam kültürüne zarar verecek her türlü şiddet olayına karşıyız” mesajı verdiklerini söyledi.

Hêmin Hewramî ziyaretlerinde Fransa halkına dostluk ve dayanışma mesajlarını ilettiklerini söyledi.

Görüşme ardından gazetecilere konuşan Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hêmin Hewramî, Fransa’nın Kürdistan halkının özgürlük mücadelesi tarihinde ve Kürdistan’ın statü elde etmesinde sundukları katkıları unutmadıklarını kaydetti.

Hêmin Hewramî “Kürdistan halkının büyük kısmı Müslüman olsa da, Kürdistan Bölgesi birçok farklı etnik ve dini toplulukların bileşiminden oluşmaktadır. Biz farklı etnik ve dini topluluklar olarak barış içerisinde yaşayan Kürdistan halkının mesajını Fransa Konsolosluğu’na ilettik” ifadelerini kullandı.

Kürdistan’daki bu çok renkli toplumsal yapının kendi içerisinde barış ve hoşgörü içerisinde yaşamayı bildiğini belirten Hewrami, bununla birlikte Kürdistan toplumunun uluslararası güvenliği konusunda Fransa’nın geçmişten beri çok önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

Fransa’nın her zaman Kürt davasını desteklediğini ifade eden Hewrami, “Enfal Katliamı’nda Kürtlerin kamplarını ilk ziyaret eden kişi Kürt dostu Danielle Mitterrand’dı. Kürdistan Parlamentosu’nu ilk tanıyan da Fransa devletidir” dedi.

Hewrami, “Tarihi belgelerle ispatlanmıştır ki Frasa halkı, hükümetleri ve başkanları hiçbir zaman Kürt halkına destek olmaktan kaçınmamışlardır. Bu ziyaretimiz hem Fransa halkı ve hükümetine teşekkürlerimizi bir kez daha iletmek ve hem de Fransız hükümeti ile kamuoyuna desteğimizi bildirmek ve ayrıca karşılıklı ilişkilerimizi sürdürme kararlılığımızı göstermek amacıyla gerçekleşti” dedi.

 Hêmin Hewramî, Paris ve Erbil arasındaki dostani ilişkilere değinerek, son dönemde Fransa Başkanı Macron’un ve Fransa hükümetinin Kürdistan halkına sunduğu desteklere vurgu yaptı.

Bazı Kürt parlamenterlerin Fransa’ya yönelik tavırlarının Kürdistan halkını temsil etmediğine değinen Hêmin Hewramî,  “Bugün Fransa Konsolosluğu’nu ziyaret eden heyet, parlamentoda temsili bulunan çoğunluğun ve bileşenlerin temsilcileri. Biz ziyaretimizde Kürdistan halkının Fransa halkına dostane mesajını ilettik” ifadelerini kullandı.

Fransa halkının her daim Kürdistan halkının yanında ve daimi dostu olduğunu belirten Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hêmin Hewramî, Fransa’dan üst düzey bir heyetin yakın süreçte Kürdistan’ı ziyaret edeceği bilgisini paylaştı.

Diğer Haberler