Murat Karayılan’ın açıklamalarına PSDK ve Kürdistan Komünist Partisinden cevap: Binlerce Şehit verilerek elde edilen kazanımları sudan bahanerlere kaybedemeyiz

Murat Karayılan'ın açıklamalarına PSDK ve Kürdistan Komünist Partisinden cevap: Binlerce Şehit verilerek elde edilen kazanımları sudan bahanerlere kaybedemeyiz

Kürdistan Komünist Partisi (Hizba Şuî) ve Kürdistan Demokrat ve Sosyalist Partisi(PSDK) PKK’ye Kürdistan Bölgesi’nin yasalarına uyma çağrısı yaptı.

PKK’nin önde gelen lider kadrolarından Murat Karayılan, Peşmerge Güçleri’nin gerillaların konumlandığı yerlerin yakınına güç yerleştirmesini eleştirmişti. Ancak Peşmerge Güçleri Kürdistan Bölgesi’nin meşru güvenlik güçleri olarak asayişi sağlamak için uygun gördüğü bölgelere güç yerleştirme ve üs kurma hakkına sahip.

Konu hakkında BasNews’e konuşan PSDK Sözcüsü Bextiyar Kerîm “PKK’li kardeşlerimiz kendi sınırlarını aşmamalı ve Kürdistan Bölgesi’nin belirlediği sınırlara yaklaşmayabilirler. Çünkü varlıkları Kürdistan’da ciddi bir tehlike oluşturmakta” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi’nin hassas bir süreçten geçtiğinin altını çizen Bextiyar Kerîm, “Bazı devletler Kürdistan Bölgesi’nde sorun yaratmak ve zayıflığından faydalanmak için pusuda bekliyor. Bu nedenle siyasi taraflar sınırlara tecavüz etmemeli, Kürdistan’a ve kazanımlarına bir saldırı olmasına vesile olmamalı, sorunların içinden çıkılmaz bir hale getirmeme konusunda azami çaba sarf etmelidirler” dedi.

Bextiyar Kerîm, Kürdistan Bölgesi’nin bu kazanımları elde etmek için yüzbinlerce şehit verdiğini ve bazı bahanelerle bu kazanımların kaybedilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “PKK, Kürdistan Bölgesi’nin durumunu göz önünde bulundurmalı ona göre hareket etmelidir” şeklinde konuştu.

Öte yandan BasNews’e konuşan Kürdistan Komünist(Şui) Partisi Politbüro üyesi Hendirên Ehmed, “Kürdistan’ın siyasi taraflarının amacı Kürdistan’ın kazanımlarını korumak olmalıdır. Bunun en uygun yolu da siyasi güçler arası diyalogdur. Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm siyasi oluşumlar birbirine saygı göstermeli. Tehlike hepimiz için var. En doğrusu Kürdistan’ın sınırları ve güvenliğinin korunmasıdır. Tüm siyasi partiler Kürdistan’n istikrarının korunması konusunda birlik olmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Hendirên Ehmed sözlerini şöyle sonlandırdı: “her silahlı gücün faaliyetlerine saygımız var. Ancak, faaliyetleri bir parçanın geleceği üzerinde tehlike oluşturmamalı. PKK Kürdistan’ın bir parçası veya bir gücü üzerinde tehlike oluşturacak eylemliliklerden sakınmalıdır.”

Diğer Haberler