Kürdistan Güvenlik Konseyi: İçinde PKK’lilerinde olduğu saldırı hazırlığındaki guruplar çökertildi

Kürdistan Güvenlik Konseyi: İçinde PKK'lilerinde olduğu saldırı hazırlığındaki guruplar çökertildi

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, biri PKK tarafından planlanan, birden fazla saldırı hazırlığının etkili soruşturma neticesinde boşa çıkarıldığını duyurdu.

Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre, Kürdistan Bölgesi asayiş güçleri, geçtiğimiz günlerde bazı provokatif saldırıları önleyerek, terör gruplarıyla ilintili çok sayıda kişiyi yakaladı.

Asayiş, polis, istihbarat ve Anti Terör biriminin düzenlediği ortak operasyonda, biri PKK tarafından planlanan iki saldırının,  son anda önlendiği belirtildi. Saldırının planlayıcılarından bazılarının Irak dışındaki kişilerle ve bazı Avrupa vatandaşlarıyla bağlantılı olduğu kaydedildi.

Terör saldırılarıyla hedeflenecek olan kişi ve tarafların bilgilendirildiği ve gerekli önlemlerin alındığı belirtilen açıklamada, Kürdistan Bölgesi’ndeki diplomat ve yabancı iş sahiplerinin güvenliğinin sağlandığı vurgulandı.

Açıklamada şu detaylar paylaşıldı:

“Yapılan araştırma ve soruşturma sonucunda Kürdistan Bölgesi polis ve asayiş güçleri planla bağlantılı bazı kişileri gözaltına almıştır. Interpol’dan da yardım alınarak uluslararası ortaklarımızla birlikte planda dahli bulunan diğer kişiler yakalanmıştır.

İlk dosyada kapsamında gözaltına alınan 12 şüphelinin PKK bağlantılı olduğu ortaya çıkarıldı. Ayrıca Avrupa’da ikamet eden ve bağlantıları tespit edilen bazı kişilerin de Erbil’de bir konsolosluğa saldırı, diplomatlara yönelik suikast hazırlığı ve yabancı özel şirketlere saldırı planladığı ortaya çıkarıldı. Bununla birlikte Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten Batılı ülkeler ile dünya çapındaki marka ve şirketlere yönelik saldırı girişimleri de tespit edilmiştir. Asayiş güçlerinin söz konusu grubu 4 aydan fazla takibi sonucu birçok kişinin can güvenliği sağlanarak birçok şüpheli yakalanmıştır. Bu kişilerden ikisi Suriye vatandaşıdır. Şüpheliler, 2003 tarihli 31 Sayılı Yasanın 1’inci Maddesine göre yargılanacaktır.

İkinci dosyada bir yıldan fazla süren takip sayesinde şimdiye kadar tamamı Irak vatandaşı 8 kişi yakalanmıştır. Bu grup, Kürdistan Bölgesi’nde bir valiye yönelik suikast, Bölge genelinde ve Duhok vilayeti özelinde bir dizi şiddet olayı planlamıştır. Ayrıca Kürdistan Bölgesi’nin resmi kurumlarına yönelik saldırılarla istikrar ortamının bozulması için plan yapılmıştır. Yakın zamanda şüpheliler 2003 tarihli 31 Sayılı Yasanın 1’inci Maddesine göre yargı önüne çıkarılacaktır.

Üçüncü grup ise Anti Terör Birimi’nin bir yıldan fazla süren takibi ve geniş çaplı operasyonları sonucu polis tarafından çökertilmiştir. 7 şüphelinin tamamı Irak vatandaşıdır ve 2003 tarihli 31 Sayılı Yasanın 1’inci Maddesine göre yargılanacaktır. Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne bağlı kurum ve kişilerle ilgili askeri ve istihbari bilgi toplamak amacıyla birkaç yıl önce kurulan bir diğer ağın çökertilmesi için de araştırmalar devam etmektedir. Bu grup ayrıca üst düzey bir istihbarat yetkilisi ile bir yargı mensubuna yönelim suikast hazırlığındaydı. Grup, aralarında PKK’nin de olduğu bazı çevrelerle birlikte bilgi alışverişinde bulunmuştur. Durumdan yabancı hükümet ve ilgili istihbarat kurumlarını bu operasyon hakkında bilgilendirerek, şimdiye kadar topladığımız bilgileri kendileriyle paylaştık.

Bu operasyon, Kürdistan Bölgesi’nin güvenlik ve istikrarına yönelik daimi bir tehdidin olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak asayiş güçleri etkili bir şekilde görevlerini yerine getirerek hiçbir şekilde Kürdistan Bölgesi’nin huzur ve güvenliğinin bozulmasına izin vermeyecektir.”

Diğer Haberler