Şengal’de IŞiD tarafından katledilen 75 kadın cenazesinin bulunduğu toplu mezar açılıyor

. Nadi Murat, IŞİDŞengal’de IŞiD tarafından katledilen 75 kadın cenazesinin bulunduğu toplu mezar açılıyor

Bu gün başlayan Şengal’deki toplu mezarları açma çalışması kapsamında ilk açılan mezar Soraxê köyündeki 75 Ezidi kadının gömüldüğü toplu mezar olacak. Katledilen kadınların hepsinin yaşı 40’tan büyük olduğu belirtildi.  Aynı toplu mezarda Nobel ödüllü, Ezidi kadın aktivist Nadi Murat’ta sosyal medya hesabından annesinin cenazesinin de 75 cenaze içinde olduğunu açıkladı.

3 Ağustos 2014 yılında Şengal’e saldıran IŞİD üyeleri, yüzlerce Ezidi Kürdü katletmiş binlercesini de kaçırmıştı. Vahşice katliamlar gerçekleştiren örgüt üyeleri, onlarca Ezidi kadını da öldürüp toplu mezarlara gömmüştü.

Hewler ve Bağdat hükümetleri toplu mezarların açılması için mutabakat sağlamış ve ortak bir plan yapmıştı. Bu plan çerçevesinde bu gün her iki tarafında temsilcilerinin hazır olduğu bir merasim yapıldı.  Mezarları açmaktan sorumlu gurup Koço ve Soraxê köyünde ilk çalışmalarını başlattı.

Mezar açılmadan önce Ezidi kadınlar yapılan merasimde Ezidi kadınlar Ezidi dininin gereklerine göre yas ritüleni gerçekleştirdiler.

Diğer Haberler