ENKS ve PYND arasındaki görüşmeler bilinmeyen bir tarihe kadar durduruldu

ENKS ve PYND arasındaki görüşmeler bilinmeyen bir tarihe kadar durduruldu

 ENKS ile PYNK arasındaki birlik görüşmelerinin durdurulduğu bildirildi.

BasNews’e konuşan adının açıklanmasını istemeyen Rojavalı bir kaynak, Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi(ENKS) ile PYD öncülüğündeki Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasındaki Kürt birliği müzakerelerine arabulucuk yapan ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Zehra Bill’in görev süresinin dolması üzerine durdurulduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Zehra Bill’in görev süresi dolduğu için Rojava’dan ayrıldığı kaydedildi.

Kürt kaynağın bildirdiğine göre, ABD’nin arabuluculuğu olmadan ENKS ve PYNK’nin anlaşmaya varmasının mümkün olmadığı 5 önemli başlığın olduğunu sözlerine ekledi.

Söz konusu kaynağın aktardığına göre ENKS ve PYNK’nin müzakere ettiği başlıklar şöyle: “Özerk Yönetim ile PKK arasındaki bağlantı, toplumsal sözleşmede değişiklik, Rojava Peşmerge’nin statüsünü de içeren zorunlu askere alma, eğitim müfredatının gözden geçirilmesi, diploma sahibi  öğrencilerin geleceğini garanti altına alan uygulanabilir bir çözüm bulunması, Kürtçe  eğitimin düzenlenmesi ve PYD’nin elindeki siyasi tutukluların durumu.”
Bu başlıklarda anlaşma sağlanamaması halinde PYNK ile ENKS’nin öngörülen birliği gerçekleştirmesinin zor olduğu belirtiliyor.

Konu hakkında BasNews’e konuşan Suriye Kürdistan Demokratik Partisi (PDK-S) Suriye Ofisi üyesi Beşar Amin, nihayi anlaşma sağlanmayana kadar Suriye’deki Kürtler için en yüksek Kürt  iradesinin oluşturulmayacağını söyledi.

Müzakerelerin ikinci aşamasında üzerine anlaşılan 40 üyeden oluşan  Kürt Yüksek Mercii’nin 16’sı ENKS, 16’sı ise PYNK, 8 üyenin de bağımsız adaylardan oluşması öngörülüyordu.

Anlaşmaya göre “Kürt Yüksek Mercii”, görevleri arasında Rojava’nın genel stratejisini belirlemek, ulusal çıkarlarda ortaklaşmak, Özerk Yönetim organlarında etkin bir ortaklık oluşturmak, siyasi ve idari birliği kurmak ve diğer tüm bileşenlerin bölge yönetimine dahil etmek olarak sıralanıyor.

ABD garantörlüğünde PYNK ve ENKS arasında başlayan birlik görüşmeleri Duhok Anlaşması referans alınarak gerçekleştiriliyor. Taraflar görüşmelerde üçüncü aşamaya geçildiğini açıklamıştı.

Kaynak: BasNews

Diğer Haberler