Peşmerge’nin Erbil işgaline karşı büyük direnişi: Pirdê Destanı

Peşmerge'nin Erbil işgaline karşı büyük direnişi: Pirdê Destanı

Bağımsızlık referandumu sonrası Kerkük’ü işgal eden Haşdi Şabi milisleri ve Irak ordusu,  Kürdistan Bölgesi’nin varlığına son vermek için Erbil’e hareket etmişti.  Irak güvenlik güçleri Erbil’e giriş kapısı olan Pirdê’de Peşmerge tarafından püskürtülmesinin üçüncü yıldönümü.

YNK içerisine bir grubun Irak ve İran istihbaratı ile anlaşması ardından 16 Ekim’de başta Kerkük olmak üzere Xaneqîn, Xurmatû ve Şengal işgal edilmişti. Irak güçleri işgal ardından Erbil’i de ele geçirerek Kürdistan Bölgesi’nin varlığını yok etmek  üzere Koalisyondan aldıkları silahlar ve tanklarla saldırıya geçti. 20 Ekim’de Kerkük ve Erbil arasında bulunan Pirdê kasabasında Peşmerge ile Irak güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Kerkük’ü işgal eden Haşdi Şabi milisleri Erbil’i işgal etmek için Pirdê ve Sihêla ilçesine ilerlemiş, Peşmerge Güçleri’nin güçlü direnişi ile püskürtülmüştü.

Peşmerge Güçleri’nin destansı direnişi ile Irak güçleri Pirdê’de ilerleyemeyerek büyük bir hezimette uğratıldı.

Kaolisyon güçlerinin IŞİD’e karşı savaş çerçevesinde Irak ordusuna verilen Abramz tipi tank ve silahlarla Kürdistan Bölgesi’ne saldırıldı. Peşmerge Güçleri’nin verdiği karşılık ve direniş sayesinde 20 Ekim’de Irak ordusu Pirdê girişinde püskürtüldü.

16 Ekim’de Kerkük’ü işgal eden Haşdi Şabi milisleri İran pastarlarının desteği ile 20 Ekim’de Kerkük – Erbil arasında kalan Pirde ilçesine saldırmış, Peşmerge Güçleri’nin direnişi ile karşılamıştı. Haşdi Şabi milisleri Degele ve  Hiran üzerinden Erbil’e saldırarak ele geçirmeyi planlıyordu.

BasNews’e konuşan Kürdistan Parlamentosu Peşmerge Komisyonu üyesi Hîkmet Mihemed, “Pirdê Destanı sayesinde Kürtler bir kez umut sahibi oldu. Ancak maalesef Kürdistan idaresi dışındaki bölgeler ve Kerkük işgal edildikten sonra bu destan gerçekleşti. Pirdê Destanı Peşmerge’nin yeniden Kürt bölgelerine dönme umudu yarattı. Çünkü Kürdistanı koruyan tek güç Peşmerge’dir. Pirdê’de kahraman Peşmergelerin gösterdikleri başarı bizim için onurdur, o destenda şehit düşen kahramanlarımızı saygıyla anıyoruz” dedi.

Hîkmet Mihemed “Peşmerge Güçleri eğer Pirdê ve  Sihêla’da Şii milislerin ilerliyişini durdurmasaydı, Duhok ve Erbil’e kadar Kürdistan topraklarını işgal etmek istiyorlardı. Ama Peşmerge güçlü direnişiyle Haşdi Şabi’nin ilerleyişini durdurdu. Peşmerge’nin o direnişi ve kahramanlığı asla unutulmaz” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler