PKK neden Şengal’de, neden Şengal’i bırakmıyor?

PKK neden Şengal’de, neden Şengal’i bırakmıyor?

Bir Fransız atasözü derki; Eğer hırsıza hırsız olduğunu unutturursanız size ahlak dersi verir.  Şengal meselesinde herkese öz yönetim, halkın yönetimi, demokrasi, Ezidi halkının iradesi konusunda eleştiri yapan hatta suçlayan PKK’ye de eğer bazı gerçekleri hatırlatmazsak PKK’de herkese ders verir gibi davranır. Oysaki Şengal gerçekleri çok farklıdır.

PKK neden Şengal’de?

PKK “Ezidileri kurtardık”  propagandası ile Şengal’deki varlığını meşrulaştırmaktadır. Oysaki PKK’nin Şengal’deki varlığının Ezidiler ile alakası yoktur. Şengal’in coğrafik olarak bulunduğu önemli konum, Irak ve Kürdistan arasındaki çekişmeli bölge olması ve tabi ki Şengal’deki gaz yatakları ile ilgili bir durumdur.

PKK’yi Şengal ve Kerkük gibi bölgelere yerleşmesini sağlayan güç Irak ve İran devletleridir, yani Şii bloktur. PKK Kürtlere karşı Kürt kalkanı olarak kullanılmıştır. Kürtlerin IŞID’in yarattığı kaos ortamında Kürtlerin Irak devleti ile aralarında sorunlu olan 140. Madde meselesini kendi öz güçleri ile çözmesini engellemek için PKK Kerkük’ten Şengal’e kadar yerleştirilmiştir. 140 madde lokal bir mesele değildir, uluslararası ve enerji hatları ile ilgili bir meseledir. PKK için böylesi stratejik bir alanda mevzilenmek oldukça önemli bir husustu.

PKK bu alanda 2014-2020 yılları arasında yaklaşık 6 yıl Irak devletinin çıkarlarına zarar gelmeyecek bir biçimde konumlandı. Şengal’de Irak bayrağı dalgalandı, Kürdistan bayrağı indirildi. Haşdi Şabinin yasal bir parçası olundu. Ezidi halkının IŞiD katliamına dönük tüm tepkisi Kürdistan Bölgesel Yönetimine yönlendirildi. Zaten Bese Hozat gibi yöneticileri çıkıp “Şengal Irak’a bağlansın, Kürdistana bağlansın” diyecek kadar göz kara Kürdistan Bölgesel Yönetim düşmanlığı yaptılar. Yani PKK’ye Şengal’de Şii cephesinin bekçiliği görevi verildi.

PKK’nin bunun karşılığında ki planı şuydu. Etruş ovası üzerinden Gare’den Şengal’e kadar uzanan bir alanı PKK kontrol edecek ve alanı Kandil yerine ana üs bölgesi gibi kullanacaktı. Böylelikle Rojava’ Irak ile değil PKK ile komşu olacak. PKK’de hem Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında herkesten bir şeyler isteyerek şantaj yapa bilecekti. PKK’nin en büyük amacı ise Ezidixan maskesi ile kendini Irak’ta resmileştirmekti. PKK’nin Şengal özerk olsun demesinin nedeni de kendine Şengal üzerinden yaratmak istediği iktidar alanıydı.

PKK’nin Şengal’deki varlığının Ezidi halkı ile değil Ortadoğu krizinde İran’ın kendisine verdiği görev ve kendi partisel çıkarları ile ilgili olduğu bu kadar nettir.

Fakat PKK’nin planı istediği gibi gitmedi. Birincisi İran Ortadoğu’da 2014 yılındaki kadar güçlü değil, satranç tahtasında piyon oynatır gibi şu güç buraya bu güç buraya diyemiyor. PKK’nin Irak’da dayandığı kanat zayıfladı. İkincisi uluslararası güçler Şengal’in PKK tarafından yönetilmesine karşı çıktı üçüncüsü ise Şengal halkı da PKK’nin komutları ile yönetilmeye gelmedi.

Sonuç olarak PKK’nin Şengal planı istediği gibi gitmedi. PKK ne Şengal’deki ne de Irak’taki durumun stabil olmasını, istikrarın sağlanmasını istemiyor. Tıpkı “kurtlar dumanlı havayı sever sözünde” olduğu gibi. Yoksa PKK’nin Şengal anlaşmasına karşı bu denli agresif davranmasının nedeni Ezidi halkı değildir.
Tam tersine bu anlaşma Ezidi halkının çıkarınadır.  Propaganda karın doyurmaz, Ezidilerin kendi topraklarına dönmeye, yaralarını orda sarmaya, evini, toprağını yeniden yaşam yeri haline getirmeye ihtiyacı var.  Irak ve Kürdistan bölgesinin anlaşması ezidilerin ekonomik ve sosyal olduğu kadar psikolojik olarak da yaralarını sarmasını getirecektir.

Şengal anlaşması en çok Ezidilerin çıkarınadır

Bu anlaşmaya karşı çıkmak Ezidileri mülteci kamplarında, yardımlara muhtaç, zor koşullarda yaşamaya mecbur etmektir.

PKK-HPG,  23 Mart 2018 tarihinde açıklama yaparak Şengal’den çekildiklerini ilan etseler de hala Şengal’de kendilerine bağlı olan meclis, asayiş, Belediye, lojistik vb. güçlerin hepsi PKK denetimindedir.  Sozdar Avesta denetiminde ki PKK’li kadrolar tüm işlerin sorumluluğunu almıştır. Ezidi halkına ise sadece ekranda konuşmak kalmıştır. PKK Ezidiler kendini yönetiyor dese de aslında Şengal şu anki hali ile Kandil’de alınan kararlar ile yönetiliyor. PKK’nin bu alandaki PKK çalışması dışında bir Ezidi kaygısı yoktur.
PKK şu anda Şengal’de kendisine bağlı bazı aileler üzerinden örgütlemiştir. Sayıları 1000 olmayan bu militan kesimi ile olaylardan habersiz Şengal’de yaşadığı için PKK kitlesi gibi gösterilen bir kesim vardır. PKK’de işte bu sayısı 1000 civarındaki kitlesini bir sopa olarak kullanma tehdidinde bulunmaktadır.
Fakat PKK gözü karadır. Her şeyden önemlisi İran bu konuda hassastır. PKK İran desteği ile Rojava’dan Şengal’e veya Şengal’e yakın sınıra güç yığa bilir. Zaten PKK bir dönemdir bunun hazırlığını yapmaktadır. İşte YBŞ güçleri Irak hükümeti ile çatışır vb. sözlerin nedeni PKK’nin acaba tansiyonu biraz daha yükseltsem bana da bir şey düşer mi demesi ile ilgilidir. PKK hem Avrupa’da hem Şengal’de tansiyon yükseletecek ve okları Kürdistan bölgesel yönetimine yöneltecek ve ben Ezidileri kurtardım diyecektir.

Biz bu nedenle Fransız atasözünde geçtiği gibi PKK’ye şunu hatırlatalım: Sizin Şengale ne geliş nede kalış nedeniniz Ezidiler değil. Bırakın Ezidiler kendi topraklarında yaşasın. Partisel çıkarlarınız için Ezidileri kurban etmeyin, kimseye de halk ve özgürlük dersi vermeyin. Öncelikle vesayet altında tuttuğunuz, gasp ettiğiniz meşru ve yasal kurumlardan çekilin bırakın Ezidiler bu kez çatışmaların dışında kalsın.

Diğer Haberler