KCK’den beklenen açıklama: Şengal anlaşması kabul edilemez

Halkımızın her yerde bu duruma karşı tutum alması ve harekete geçmesi gerekir. Zaten 6 yıldır özerk bir temelde kendisini yöneten ve savunan bir sistem Şengal’de vardır ve bu yeni anlaşmalarla kabul edilinceye kadar kesintisiz bir mücadele yürütülmelidir. BM başta olmak üzere uluslararası mekanizmaları yanlış ve Êzidî halkımızın geleceğini ve yaşamını tehlikeye koyacak bu tutumlara tavır koymaya çağırıyoruz.”

PKK yayın organı ANF’de  yer alan KCK Dış İlişikler Komitesi adına yapılan açıklamada Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak Merkezi Hükümeti arasında Şengal’e ilişkin yapılan açıklama red edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“9 Ekim tarihinde Irak Hükümeti ve Güney Kürdistan hükümeti adına yapılan ve basına yansıyan açıklamalarda Şengal’in geleceği konusunda anlaşma sağlandığı belirtilmektedir. Anlaşmanın bütün boyutları ve ayrıntıları henüz açıklanmış değildir. Şengal Demokratik Özerk Meclisi’nin yaptığı açıklamada ise yapılan bu anlaşmadan bilgi sahibi olmadıkları, iradeleri dışında kararlar alındığı, kendilerine bu görüşme ve anlaşmalarda yer verilmediği ifade etmişlerdir. Şengal Özerk yönetimi ve halkının içinde olmadığı ve görüşünün alınmadığı herhangi bir kararı kabul etmeyecekleri konusunda irade beyan etmişlerdir. Şengal özerk iradesinin bu açıklamasına Êzidî halkı, Êzidî Partileri, onlarca Irak Parlemeteri ve aşiretler de destek açıklamaları yapmıştır. Bu anlamda Şengal’in esas sahiplerinden oluşan ve halk iradesini ve Özerk yönetimin açıklamalarını destekliyoruz.

PKK yönetimi adına yapılan açıklamada ayrıca dünyada ki tüm güçlerin desteklediği anlaşma için ” Ezidi enfalinin devamı anlamına geldiği” ifade edildi. Açıklamada devamla şunlara yer verildi: Bunun belirtildiği gibi BM gözetiminde yapılması bir başka büyük felakettir. Arka kapı, gizli diplomatik oldu bittiler ile yapılan görüşmeler ve anlaşmaların Êzidî halkımıza dönük geliştirilen ferman ve katliamlarının önümüzdeki dönemde de devam edeceği anlamını taşımaktadır.

PKK karşı çıktığı anlaşma için halkı da harekete geçmeye çağırdı. “Halkımızın her yerde bu duruma karşı tutum alması ve harekete geçmesi gereki” denen açıklamada PKK ayrıca Şengal’de güçlerinin olmadığının da altını çizdi.

Neler Olmuştu?

Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Irak Merkezi Hükümeti 9 Ekim tarihinde Şengal’in geleceği için anlaşma yapmıştı. Buna göre yasal olmayan tüm güçlerin Şengal’den çıkması ve Şengal’lilerin geri dönmesi başta olmak üzere bir çok konuda anlaşma sağlanmış. ABD ve Avrupa başta olmak üzere tüm güçler anlaşmayı olumlu bulduklarını belirten açıklamalar yapmıştı.

Diğer Haberler