Erbil ve Bağdat hükümetleri arasındaki Şengal Anlaşmasının maddeleri açıklandı

Erbil ve Bağdat hükümetleri arasındaki Şengal Anlaşmasının maddeleri açıklandı

Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında Şengal üzerine varılan anlaşmanın maddeleri paylaşıldı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya göre, Şengal’de idari ve güvenlik alanlarında yeniden yapılandırmaya gidilecek.

Yeni bir kaymamakın seçileceği Şengal’de diğer idari birimlerde yeni atamalar gerçekleştirilecek.

Güvenliğin sağlanması ise Şengal polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyon şeklinde yürütülecek.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların Şengal dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma kapsamında, Kürdistan Bölgesi ve Irak işbirliğiyle kapsamında 2 bin 500 güvenlik gücü ataması yapılacak.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal’in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Erbil ile arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.

Şengal’deki sorunların çözümüyle ilgili dün Bağdat’ta yapılan toplantıda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Toplantıya Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, Kürdistan Bölgesi heyeti ve Ezidi toplumu temsilcileri katılmıştı.

Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Hükümeti arasında Şengal’deki durumun normalleşmesine yönelik imzalanan anlaşmayla ilgili yayımladığı açıklamada anlaşmanın olumlu olduğunu belirtmişti.

Anlaşmanın, Şengal bölgesindeki halkın yaşamının normalleşmesine neden olacağını kaydeden Başkan Barzani, Ezidi Kürtlerin anlaşmayla birlikte acılarının azalacağını ifade etmişti.

Başbakan Mesrur Barzani de Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında imzalanan Şengal’in durumunun normale dönmesiyle ilgili anlaşmanın anayasanın 140’ıncı maddesinin uygulanmasının başlangıcı olduğunu ifade etmişti.

ABD: Memnuniyetle karşılıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Şengal anlaşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Ortagus, açıklamasında, ABD’nin, Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti “Şengal’de siyasi ve güvenlik sorunlarını çözmek amacıyla attığı adımlardan” memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Sözcü Ortagus, “Umuyoruz ki bugün açıklanan anlaşma, Şengal’in yeniden canlanmasını hızlandıracak koşulların ve DAİŞ tarafından yerinden edilen kişilerin güvenli ve gönüllü bir şekilde bölgeye dönüşlerinin önünü açacaktır” ifadesini kullandı.

Kaynak: BasNews

Diğer Haberler