Başbakan Barzani: Kerkük’ün Araplaştırılması kabul edilemez

Başbakan Barzani: Kerkük'ün Araplaştırılması kabul edilemez

 Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerdeki gelişmelerden endişe duyduğunu belirtti.

Kürdistani bölgelerdeki Araplaştırma girişimleriyle ilgili yazılı açıklama yapan Başbakan Mesrur Barzani, Kerkük başta olmak üzere Kürdistani bölgelerdeki Araplaştırma girişimlerinin yoğunlaştırıldığını ve bu siyasetin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Söz konusu bölgelerde Araplaştırma ve demografiyi değiştirme siyasetinin devam ettiğini kaydeden Başbakan, bunun önceki Irak rejimlerinin Araplaştırma siyasetlerinin tekrarı olduğunu ifade etti.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Araplaştırma siyasetini asla kabul etmeyeceğinin altını çizen Başbakan, o bölgenin asli halkı olmayanların söz konusu bölgelere yerleştirilmesinin de kabul edilemez olduğunu belirtti.

Kürdistani köy ve bölgelerin işgal edilmesi dışında, Kürt ve Türkmen vatandaşların topraklarından çıkartılıp arazilerine el konulmak istendiğini kaydeden Başbakan, bu arazilerin Araplaştırma politikaları kapsamında Saddam rejimi tarafından işgal edip verdiği kişilere tekrar verildiğini ifade etti.

Konunun çözüme kavuşması için Kürdistan Bölgesi Hükümeti heyetinin Bağdat’a gideceğini söyleyen Başbakan, Irak Hükümeti’ne çağrıda bulunarak, Bağdat hükümetinin anayasal haklarını kullanması ve yerel idarenin bu tür siyasetlerini durdurmasını istedi.

Araplaştırma politikasında kullanılan askeri güçlerin uzaklaştırılması gerektiğini vurgulayan Başbakan, bu bölgelerdeki durumun normale dönmesi için 140’ıncı maddenin uygulanması gerektiğini kaydetti.

Başbakan, Birleşmiş Milletler’in (BM) Irak Temsilciliği’nin de 140’ıncı madde kapsamındaki bölgelerin asli halklarına yönelik yerel idare tarafından yapılan korkunç haksızlıkların önlenmesi için acil çaba göstermesi gerektiğini belirterek, bu tür uygulamaların toplumsal barışa yönelik saldırı olduğunu ifade etti.

Diğer Haberler