Rojava: Kürt Yüksek Mercii yönetmeliğinin 6 maddesi konusunda anlaşma sağlandı

Rojava: Kürt Yüksek Mercii yönetmeliğinin 6 maddesi konusunda anlaşma sağlandı

Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve ENKS, Rojava’da Kürt birliğinin sağlanması amacıyla 7 aydır görüşmelerini sürdürüyor. PYNK ve ENKS son olarak 20 Eylül’de toplantı gerçekleştirmişti.

Rojava’da  yerel medyaya konuşan PYNK Müzakere Heyeti Üyesi Sema Bekdaş önceki görüşmelerde Duhok Anlaşması’nı esas aldıklarını belirterek, “Görüşmede öncelikle Kürt Mercii’ni tartıştık” dedi.

Gerçekleştirilen 10 toplantı ardından PYNK ve ENKS’nin Kürt mercii konusunda bir sonuca vardıklarını kaydeden Sema Bekdaş, “İsim ‘Kürt Yüksek Mercii’ olarak değişti. İki taraf, işgal edilen Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’den göç edenlerin geri dönmesi, Suriye’de izlenilecek olan Kürt stratejisi ve siyaseti, Suriye’de ve uluslararası alanda Kürt temsiliyeti, kadınların temsiliyeti, kadın kazanımları başta olmak üzere elde edilen kazanımların korunması, karar alma yöntemleri ve Kürt Yüksek Mercii yönetmeliğinin 6 maddesi üzerinde anlaştı” ifadelerini kullandı.

İki tarafın, Kürt Yüksek Mercii’nin 40 kişiden oluşması konusunda anlaştığını vurgulayan Sema Bekdaş, “Kürt Mercii, 16’sı PYNK, 16’sı ENKS üyesinden, geri kalan 8 kişi de PYNK ve ENKS tarafından belirlenecek olan bağımsız kişilerden oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.

Sema Bekdaş, Suriye Kürtleri İlerici Demokrat Partisi ile Suriye Kürtleri Demokrat Partisi’nin birlik çalışmaları dışında tutulduğuna dair iddiaları yalanlayarak, “Bu konu tartışılmadı. Aksine tüm tarafların görüşmelere dahil olmasını istiyoruz. Çünkü parti veya güçlerin uzaklaştırılması ulusal birliğe aykırı olur, birliği eksik kılar. Tüm partilere kapı açıktır” şeklinde konuştu.

Kürt Yüksek Mercii’nin kurulduğuna ilişkin söylentileri de yalanlayan Sema Bekdaş, “Bu mercii henüz tam anlamıyla kurulmadı. Görüşmeler ve tartışmalar devam ediyor. Özerk Yönetim ve askeri güçler konusunda tartışmalar sona erdiğinde ve her iki taraf anlaştığında durum netleşecektir” dedi.

Diğer Haberler