İran yüzde 70 engelli  Kürde 21 yıl hapis cezası verdi

İran ve Doğu Kürdistan’a dönük insan Hakları ihlali çalışması yapan Hengaw Urmiye cezaevindeki bir hak ihlalini daha gündeme getirdi.   Yüzde 70 engelli olan Ekber Rashidi 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Salmas’da yaşayan Erber Rashidi 19 Haziran 2019 tarihinde İran istihbarat güçleri tarafından gözaltına alınıp 49 gün boyunca soruşturma süreci devam ettikten sonra 21 yıl hapis cezasına çarpıtıldı. Rashidi soruşturma sürecinde ağır fiziksel işkence gördüğünü de mahkemede belirtiyor. Rashidi ve kardeşi cihatçı örgütlere destek vermek suçlaması ile tutuklanmışlar.
Ekber Rashidi’nin İran engelliler kurumu tarafından onaylanmış yüzde 70 Engelli raporu var. Yani iki ayağı ve bir elini hiçbir şekilde kullanamıyor. Ayrıca kendi başına iş göremez raporu da var. 17 yıldır engelli kurumu tarafından hayatını ideama etmesine yardımcı olunan Rahidi’in okuma yazması ise yok.

İran’ın kabul ettiği Engellilerin Hakları Sözleşmesine göre kendiişlerini tek başına göremez raporu olan tutukluların cezaevinde tutulmaması gerekiyor. Fakat Urmiye Adli Tıp Kurumu Rashidi’nin engelli raporunu incelemeye almayı ret etti.

Rashidi’nin hala zor koşullarda ki tutukluluk durumu devam ediyor.

Diğer Haberler