Rojava’daki  ittifak çalışmalarına PKK engeli

Rojava’daki  görüşmelere PKK engeli

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) tarafından Rojava’daki tüm Kürt partileri arasında siyasi bir anlaşma yapılması için çalışmalar yürütülürken, PKK’nin buna engel olduğu belirtildi.

ENKS Başkanı Siud Mela basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ENKS ile PYD’nin başını çektiği Kürt Ulusal Birlik Partileri (PYNK) arasındaki siyasi anlaşma çabalarının engellerle karşılaştığını ve bunun 6 aydır süren görüşmelerle ilgili şüpheleri derinleştirdiğini belirtti.

PKK’nin ENKS ile PYNK arasında süren görüşmelerin başarıya ulaşmaması için çaba gösterdiğini kaydeden ENKS Başkanı, PKK’nin Rojava yönetimine siyasi katılımların olmasının kendi rolünü çökerteceğini bildiği için görüşmeleri engellemek istediğini ifade etti.

Görüşmelerde ikinci aşamaya geçilirken, bu aşamanın zorlu olduğu, görüşmelerin bu ay başlaması ve savunma ve idari konuların belirlenmesi için siyasi bir mercinin kurulması bekleniyor.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) PKK’nin Suriye Kürtlerinin işlerine karışmasını engellemeleri için çağrıda bulunduklarını bildiren Mela, ABD’liler ve Mazlum Abdi’den PYD ve Özerk Yönetim tarafından kaçırılan ENKS liderlerinin akıbetinin açıklanmasını istediklerini söyledi.

PYD Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelil ise geçtiğimiz ayın sonunda yaptığı açıklamada, Kürtler arası görüşmelerin engellenmek istendiğini dile getirerek, görüşmelerin zorlu sürecinde yönetim, eğitim ve savunma konularının konuşulacağını ifade etmişti.

Rojava’da geçtiğimiz yıllarda oluşturulan sistemin çökmesini istemediklerini kaydeden Xelil, bu şekilde bir anlaşmayı istemediklerini kaydetmişti.

Kürt İlerici Demokrat Partisi Siyasi Ofisi Üyesi Ahmed Süleyman da, görüşmelerin zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve en zor anlaşmanın da siyasi mevkilerin paylaşılmasının olacağını söyledi.

Rojava’da ENKS ile PYD’nin başını çektiği partiler arasındaki görüşmelerin ilk aşaması 16 Haziran’da sona ermişti.

Görüşmelerin ikinci aşamasında sosyal sorunların yanı sıra anayasa ve Rojava’da siyasi otorite makamının kurulması görüşülecek.

Diğer Haberler