Ezidi’lerin liderlerinden İsmet Tahsin Beg: Şengal’de 18 yaşından küçük çocuklar kandırılarak dağa götürülüyor, silahlı eğitim veriliyor

Ezidi’lerin Ruhani Lideri ismet Tahsin Beg: Şengal’de 18 yaşından küçük çocuklar kandırılarak dağa götürülüyor, silahlı eğitim veriliyor

Ezidilerin Ruhani Lideri Mir İsmet Tahsin Beg yaptığı bir röportajda “Şengal’de18 yaşından küçük çocukları kandırarak dağa götürüyor ve askeri eğitim veriyor, bu yasal ve meşru olmayan güçleri istemiyoruz” dedi.

Geçen yıl hayatını kaybeden Ezidi’lerin ruhani lideri  Tehsin Beg’in yerine Hazim Tahsin geçmişti. Ezidilerin ruhani liderlerinden ismet Hazım beg bu gün verdiği röportajda Ezidilerin durumu, mültecilerin sorunları ve Şengal’de ki PKK varlığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Mir İsmet Beg açıklamasında “ Şengal’den göç edenlerin geri dönmemesinin temel iki nedeni. Birincisi; bölgede alt yapı hizmetlerinin olmaması ikincisi ise bölgede bulanan yasal olmayan silahlı guruplar. İsmet beg silahlı gurupların 18 yaşından küçük çocukları kandırarak veya el koyarak silahlı eğitim verdiğini sözlerine ekledi.

İsmet bey açıklamasının devamında Ezidilerin durumunun çok kötü olduğunu, şu anki durumun bazen 2014 yılı kadar kötü günler yaşattığını söyledi. İsmet beg “ Şengal’de ki felaketin üzerinden 6 yıl geçti ama hala yaralar sarılmadı, Ezidiler hala kamplarda yaşıyor ve kamplarda da durumları çok kötü” dedi.

Mir İsmet Beg ayrıca açıklamasının devamında bölgedeki meşru olmayan silahlı gurupların bölgenin durumunu daha da kötü hale getirdiklerini söyledi ve ayrıca bu silahlı gurupların Şengal’den çıkmasını ve Şengal’in gerçek sahiplerine bırakmalarını istedi.

Şengal 2014 yılında yaşanan IŞİD saldırılarından sonra 2015 yılı 13 Kasım günü Kürdistan Bölgesi eski Başkanı Mesut Barzani’nin bizzat yönettiği bir operasyon ile Şengal IŞİD teröristlerinden temizlenmişti. Operasyonda yaklaşık olarak 100 IŞİD’li öldürülmüş Mesut Barzani konuşmasında operasyonu Ezidi kadınların anısına yapıldığını söylemişti.

O dönemde alanda varlığını devam ettiren PKK 16 Ekim 2017 ihanetinden sonra Haşdi Şabi ile beraber alanı beraber yönetmeye başlamıştı.

O günden sonra da 18 yaşından küçük gençlerin kaçırıldığı yönünde pek çok haber çıkmıştı. En son olarak ajanslara düşen haberlerde bazı Ezidi ailelerin de Şengal dağından PKK’ye karşı yürüyüş yaparak çocuklarını istediği düşmüştü. Daha sonra ise PKK bu eylemden sorumlu gördüğü 70 Ezidi’yi tutuklamıştı.

Diğer Haberler