Halepçe: Saddam’ın kimyasal saldırısından kurtulan arşivleri göstericiler yaktı

Halepçe: Saddam'ın kimyasal saldırısından kurtulan arşivleri göstericiler yaktı

Halepçe Belediye Başkanı Kwestan Ekrem, 1988’deki kimyasal saldırıda dahi zarar görmeyen kent arşivinin dün akşamki gösteriler sırasında yandığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Halepçe Valisi Azad Tofiq, “Dün akşam saat 22:00’den sonra bir grup sorumsuz hükümet binalarına saldırdı. Can kaybı yok ancak maddi hasar var. Mahkemeyi bilgilendirdik, bnu yapanlar hakkında gerekli soruşturma ve kavuşturma yapılacaktır” dedi.

Dün öğlenden sonra saat 17:00 sıralarında başlayan gösterilerin ardından bir grup gece geç saatlerinde hükümet binalarını ateşe verdi. Güvenlik görevlilerinin midahalesi ile olaylar gece 02:00’de kontrol altına alındı.

Rûdaw’a konuşan Halepçe Belediye Başkanı Kwestan Ekrem, “Halepçe için çok önemli olan 1988 katliamından önceki belgeler de belediye binasının ateşe verilmesi nedeniyle yandı. Kimyasal sadırının yakamadığını göstericiler yaktı. Bu belgeler kolay kolay geri gelmez” diye konuştu.

Göstericilerin hedef aldığı bir diğer daire is Halepçe Kaymakamlığı oldu. Kaymakamlık Söcüsü Herdi Serkeft, binadaki hasarın 100 milyon dinarı (83 bin Dolar) bulduğunu söyledi.

Sözcü Serkeft ayrıca olaylar esnasında 10 güvenlik görevlisinin hafif yaralandığını, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti.

Dünkü gösteriler nedeniyle şu ana kadar hiçkimse gözaltına alınmış değil.

Kaynak: Rudaw

Diğer Haberler