Dr. Nuri Dersimi’nin hayata gözlerini yumuşunun 47’inci yıl dönümü

Dr. Nuri Dersimi’nin hayata gözlerini yumuşunun 47’inci yıl dönümü

Kürt milliyetçiliğinin öncülerinden, aydın, yazar ve mücadele insanı Nuri Dersimi 47 yıl önce bu gün hayatını kaybetti. Nuri Dersimi Dersim ve Koçgiri İsyanı’nındaki rolüyle biliniyor. Halep’te hayata veda eden Dersimi  ve Afrin kentinde gömüldü. Afrin’in Türk ordusu tarafından işgal edilmesinin ardından 2019 Mayıs ayında kemikleri işgal güçleri tarafından çalındı.

Dersim’in Hozat bölgesinde doğmuş. Hatırlarında babasının Milan aşiretinden olduğunu yazar. Ailesinin Seyit Rıza’nın ailesi ile yakın ilişkileri vardır. 1911 yılında İstanbul’da eğitime başlar. İstanbul’da önce Kürt Tabele Hêvî Cemiyeti’ne girmiş ve 1912’de kurulan Kürdistan Muhiban Cemiyeti’nin umumi kâtipliğini (genel sekreteri) yaptıktan sonra Kürdistan Teali Cemiyeti’ne katılmıştır. 22 Eylül 1918’de okuldan mezun olup diplomalı veteriner oldu. Koçgiri İsyanı’na katıldıktan sonra 15 Mayıs 1921’de Dersim’e geçti.

Koçgiri, Dersim isyanlarındaki faaliyetlerinin yanında Seyit Rıza’nın danışmanlığını yapan Nuri Dersimi, Suriye, Ürdün, Mardin Kürdistani bir arayışı oldu. Dersim İsyanı’nın (4 Mayıs 1938) öncülerinden Nuri Dersimi, katliam sonrası gittiği Rojava’nın Efrin kentinde 22 Ağustos 1973’de Efrîn’de hayatını kaybetti.

Kürt aydın ve mücadele insanı Dr. Nuri Dersimi’nin Kürt gençliğine hitaben bıraktığı şiir ise hala güncelliğini koruyor…

Diğer Haberler