Barzani: PDK’yi ortadan kaldırmak isteyenler bilsin ki PDK halkın mülküdür, PDK eğilmemiştir ve yıkılmayacaktır.

Zaferde mağrur, yenilgilerde umutsuz olmayın

PDK Genel Başkanı  Mesud Barzani PDK’nin 74’üncü yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı. PDK’nin Kürtlerin bir ulusal okulu olduğuna dikkat çeken Başkan Barzani mesajında, “Parti, her süreçte Kürdistan halkının meşru haklarını elde etmesinin bir aracı olmuştur” dedi.

Barzani, 16 Ağustos 1946’da kurulan Kürdistan democrat Partisi’nin 74’üncü yıldönümü vesilesiyle yayımladığı mesajda, onurlu şehit aileleri, kahraman Peşmergeler ve tüm PDK kadro, üye ve taraftarlarını ve Kürdistan halkını kutladı.

PDK’nin Kürdistan’ın kurtuluş mücadelesinin çok önemli bir tarihi döneminde kurulduğuna dikkat çeken  Barzani mesajında, “Kürt savaşçı ve mücadelelesi verenler için bir ulusal okul olmayı başarmıştır” dedi.

PDK’nin kuruluş amacına da atıfta bulunan Barzani, “PDK’nin kuruluş amacı, Kürt halkının siyasi çalışmalarını canlı tutumak, en kötü ve zor dönemde  Kürt bireyinin inanç ve kendisi olması umudunu her daim güçlendirmekti.  Parti, her süreçte Kürdistan halkının meşru haklarını elde etmesinin bir aracı olmuştur. Bu hakların elde etmesinde her zaman öncü olmuş bunu pratiği ile de ispatlamıştır.  Bu nedenle parti, Kürdistan halkının her zaman umudu olmuş, Kürdistan düşmanlarının güçsüz planlarının hedefi olmuştur” ifadelerini kullandı.

“Kürdistan Bölgesi’nin geliştirilip ileriye taşınması sizin omuzlarınızdadır”

Bu yılki kutlamaların Kürdistan halkının büyük tehdit ve zorluklar içerisinde geçtiği bir döneme denk geldiğine işaret eden Başkan Barzani,  “Kürdistan halkı,  ekonomik ve sağlık sorunları ile karşı karşıya ve düşmanlarımız bunu fırsat bilerek planlarını gerçekleştirmek için ellerini ovuşturuyor. PDK yönetici ve kadroları toplum içinde olmalı ve halkın sorunlarının çözümüne katkı sunmalı. Her PDK’li şunu unutmamalıdır ki; Kürdistan Bölgesi’nin geliştirilip, ileriye taşınması sizin omuzlarınızdadır ve güçlü bir Kürdistan adına herkesten çok çalışmalısınız.

Bu yıldönümünde Kürdistan halkı içinde birlikte yaşam, hoşgörü ve barışın önemine vurgu yapıyoruz, ki bu PDK’nin temel görevlerinden biridir. Kürdistan’daki etnik ve dini bileşenler arasındaki birlikte yaşam, siyasal ve toplumsal barış korunmalıdır.

“PDK, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerle ilgili barış ve diyalogdan yana olmuştur”

PDK, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerle ilgili, siyasi yaşamı boyunca diyalog, sorunların barışçıl şekilde çözümü ve uzlaşıdan yana olmuştur. Şimdi de aynı yolu takip edileceğini vurguluyor, PDK’nin bütün mücadelesinin, Kürdistan’ın diğer vatanseverleriyle birlikte Kürdistan halkının anayasal haklarını güvenceye almak olduğunu belirtiyoruz. Kürdistan halkının ödediği bedellere, verdiği mücadeleye karşı duran ve Kürt milletinin Irak devletindeki ortaklığını ihmal eden zihniyete de karşı durmaktayız. O zihniyet ki; yüz yıllık mücadelenin sonucu, binlerce şehidin kanı ve yüz binlerce şehit annesinin gözyaşlarının neticesinde ortaya çıkan Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü yok saymak istemektedir. Şunu da iyi biliyoruz ki şu an elde olan da hiçbir şekilde milletimizin sayısız fedakarlığı ve bağımsızlık hayalinin karşılığı değildir. Bütün bunlarla birlikte Irak’ın şimdiki Başbakanı Sayın Mustafa Kazimi’nin Kürdistan halkının davasını anladığını düşünüyor ve Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların anayasal çerçevede çözülüp iki tarafın iyi sonuçlar elde etme imkanının olduğunu düşünüyoruz. O anayasa ki olduğu gibi uygulanması halinde Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların birçoğu şimdiye kadar çözülmüş olacaktı.

“Parti, Kürdistan halkının birlik ve beraberliğinin irade merkezidir” 

PDK’nin 74’üncü kuruluş yıldönümünde sevgili Kürdistan halkına şunu hatırlatmak isterim ki PDK, mücadele eden Kürt’ün iradesinin birlik ürünüydü. PDK, bir ayrışma veya cepheleşmenin sonucunda doğmamıştır.  PDK aynı zamanda Kürdistan halkının birlik ve berberlik iradesinin bir merkezidir. Yine bu anlamda PDK kardeşlik, barış ve birlik için her zaman hazırdır, çünkü Kürdistan halkı için olan her başarı ve kazanım Kürdistan’daki taraflar arasındaki birlik ve kardeşlik sayesinde elde edilmiştir. Kürdistan’daki parti ve siyasi taraflardan, Kürdistan Bölgesi’nin karşı karşıya olduğu tehdit ve engellerin aşılması için kardeşlik ruhu ve sorumluluk duygusuyla birlikte çalışmalarını talep ediyorum. Evet maaş ve halkın yaşamı çok değerlidir ve her taraf birlikte reform yoluyla Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta halkın sorunlarının çözümü için çaba göstermelidir. Ancak bununla birlikte ortaklık prensibi, anayasanın uygulanması, 140’ıncı Madde ve Peşmerge konusu ile asimilasyon siyaseti ile demografi değişikliği gibi temel sorunlar tehlikelidir ve kabul edilemezdir. 20. Yüzyılda Kürdistan bölgelerin asimilasyona tabi tutulması süreci maalesef halen de farklı şekillerde devam etmektedir. Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerdeki bu zulüm süreci en kısa sürede durdurulmalı ve bu asimilasyon ve demografik değişikliğe çözüm bulunmalıdır.”

“Diğer siyasi Kürt güçleri, Kürdistan Bölgesi’nin zarar görmesine izin vermemeli”

Buradan bir kez daha diğer parçalardaki Kürt siyasi güçlerinden, Kürdistan Bölgesi’nin durumunu göz önünde bulundurmalarını ve Kürdistan Bölgesi’nin zarar görmesine sebep olmamalarını istiyorum. Çünkü Kürdistan Bölgesi halkı artık zarar, bombardıman ve diğer sorunlara tahammül edememektedir. Kürdistan Bölgesi’nin kendi sorunları vardır ve diğer zarar ve acılara karşı durabilecek durumda değildir. Bunun için komşu ülkelerden ve Kürt güçlerinden, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın egemenliğine saygı duymalarını ve Kürdistan Bölgesi’nin kargaşa meydanına çevirmemelerini talep ediyorum.

Zaferde mağrur, yenilgilerde umutsuz olmayın

Son olarak bu kutlu yıldönümünde tüm PDK’lileri ve Kürdistan’ın onurlu halkını bir kez daha tebrik ediyorum. Ölümsüz Barzani’nin şu sözünü hepinize hatırlatmak isterim:“Zaferde mağrur, yenilgilerde umutsuz olmayın”. Bütün PDK’lilerden isteğim şudur; irade ve umutlarınız güçlü olsun çünkü siz bütün Kürdistan halkı için irade, umut ve güçsünüz. Hepimiz, birbirimizi kollamalı, zulüm gören Kürdistan halkının arkasında olmalıyız. PDK’yi ortadan kaldırmak isteyen herkes şunu bilsin ki PDK halkın mülküdür, PDK eğilmemiştir ve yıkılmayacaktır.

Bütün sevgili Kürdistan vatandaşlarına sağlık ve esenlik diliyorum.”

Diğer Haberler