Bağdat’tan iki yüzlü politika: Kerkük’te Araplar silahlandırılıyor

Bağdat'tan iki yüzlü politika: Kerkük'te Araplar silahlandırılıyor Haşti Şabi, Bağdat, Kürdistan, Peşmerge

Kerkük ve diğer Kürdistan idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerde Araplaştırma politikaları devam ederken, Bağdat’ın Kerkük’teki Arapları silahlandırdığı bildirildi.

Söz konusu silahlandırma planının, Haşdi Şabiye bağlı ve Araplardan  oluşturulan “İmameyn” adlı silahlı grubun Kerkük ve çevresine konuşlandırılmasından sonrasına denk gelmesi dikkatleri çekti.

 Kürdistani Bölgeler Komisyonu Üyesi Muhyeddin Hasan, Bağdat’ın bu hamlesinin Araplaştıma politikasının devamı olduğunu belirtiyor.

“Bu, Irak’taki art arda gelen hükümetlerin siyasetidir” diyen Muhyeddin Hasan, “Bu gücün oluşturulması da, Kürdistani böllgelere yerleştiilmesi de Kürtlerin korkutulması ve Kürt kimliğinin bölgeden silinmesi içindir” ifadelerini kullandı.

Bağdat hükümetinin bu adımla, Dubiz ilçesindeki Haşdi Şabi mensuplarını geldikleri güney illerine geri göndermeyi amaçladığı belirtiliyor.

K24’e konuşan askeri uzman Heme Şiwan ise söz konusu planın bölgedeki durumu daha da karmaşık hale getireceğini söyledi.

Heme Şiwan, “Bu sürecin durdurulmasının tek yolu, Peşmerge Güçleri’nin Kürdistani bölgelere dönüşüdür” ifadelerini kullandı.

Haşdi Şabi’nin Kürdistani bölgeleri işgalinin üzerinden 3 yıl geçti. Bağdat hükümeti söz vermesine ve Peşmerge Bakanlığı ile ortak komisyon kurmasına rağmen Kürdistani bölgelerdeki durum günden güne kötüleşiyor.

Kaynak: Kürdistan24

Diğer Haberler