TSK, Bradost bölgesinin 9 stratejik konumuna yerleşti       

TSK, Bradost bölgesinin 9 stratejik konumuna yerleşti       

                                                      

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) PKK’ye karşı yürüttüğü operasyonlar kapsamında Kürdistan Bölgesi’nin 9 stratejik noktasında konuşlandığı ve en yakın askeri noktasının Sidakan ilçesine 7 KM uzaklıkta bulunduğu belirtildi.

TSK, Kürdistan Bölgesi topraklarında 15 Haziran’dan bu yana PKK’ye yönelik operasyonlarını sürdürüyor. PKK ile Türk askerleri arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle son 7 ayda Sidakan sınırlarında 20 köy boşaltıldı.

Rûdaw’a konuşan Sidakan Nahiyesi Müdürü İhsan Çelebi, Türkiye’nin Xınera’ya kadar ilerleyeceğini belirterek, “Bir süredir ilerleyişlerini durdurdular, ancak hava operasyonlarını sürdürüyorlar. Savaş uçakları hemen hemen her gün saldırı düzenliyorlar” dedi.

Sidakan sınırında yetiştirilen tarım ürünleri, başkent Erbil’in bir yıllık ürünün yüzde 10’nu oluşturuyor. PKK ile Türk askerlerinin çatışmaları nedeniyle bölgede tarım faaliyetleri yüzde 50 azaldı.

Çatışmalar nedeniyle 2017’den bu yana 5 sivil hayatını kaybetti 8 kişi de yaralandı. Öte yandan yaklaşık 2 bin kişi mecburi olarak köylerini terk ederek çevre köylere ve diğer ilçelere sığınmak durumunda kaldı.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı 17 Haziran’da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Haftanin’de PKK’ye yönelik “Pençe Kaplan” adıyla operasyon başlattığını duyurdu.

Operasyon kapsamında sınırdan 30 kilometre kadar içeri gelen TSK unsurlarının 24 tepede üstlendiği belirtiliyor.

Operasyonlar kapsamında gerçekleştirilen bombardımanlarda 19 Haziran günü Şeladize kasabasına bağlı Sida köyünde 4 sivil hayatını kaybetti. Ayrıca sınırda bazı köyler de boşaltılmak zorunda kaldı.

Operasyonlar sürerken 1 Temmuz’da Irak Sınır Muhafızları Zaho sınırındaki Kela Şabanike, Siyae Bena ve Kela Dêrê tepelerine konuşlandı.

Rûdaw’a konuşan Derkar Nahiyesi Müdürü Zeravan Musa, Türkiye’nin 26 Haziran 2020’de helikopterle Derkar Kasabasında bulunan Xemtir dağına bir grup askeri sevk ettiğini duyurmuştu

kaynak: Rudaw

Diğer Haberler